Australija će morati promijeniti svoje koordinate

Australija

Australija će promijeniti svoju geografsku dužinu i širinu kako bi se poklopile lokalne koordinate i one iz globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS), piše u petak BBC.

Lokalne, koje služe za izradu mapa i različitih vrsta mjerenja, odstupaju od globalnih za više od metra. Australija se, naime, svake godine, zbog tektonskih kretanja, pomakne sedam centimetara u smjeru sjevera.

Lokalni australski sustav koordinata posljednji je put ažuriran 1994., a kontinent se otad pomaknuo pet metara sjeverno. Lokalne koordinate će 1. siječnja 2017. biti u smjeru sjevera pomaknute za 1.8 metara, što znači da će se s globalnima uskladiti 2020. Tek tada će se primjeniti novi sustav koji će promjene usvajati automatski, rekao je Jaksa.

Karte se mijenjaju zbog kretanja tektonskih ploča

Moderni satelitski sustavi pružaju podatke prema globalnim linijama geografske dužine i širine koje se ne mijenjaju, iako se kontinenti na Zemlji kreću. Ipak, puno zemalja izrađuje mape s fiksnim podacima.

“Ako su linije fiksne, možete staviti oznaku na tlo, izmjeriti njegove koordinate i ostat će takve idućih 20 godina”, rekao je Dan Jaksa iz Geoscience Australia. “Tako se to inače radi”.

No, zbog kretanja Zemljinih tektonskih ploča, te lokalne koordinate s vremenom više ne odgovaraju globalnim. “Ako se počnu koristiti automobili s automatskim upravljanjem, točne informacije bit će ključne”, dodao je.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.