Foto: Facebook

U Hrvatsku doletjela ptica koja je izumrla u Europi

Poziv iz Austrije prije dva tjedna iznenadio je članove BIOMA. Organizacija Waldrapp dojavila je da je ženka ćelavog ibisa imena Gipsy iz Italije preletjela Jadran i sletjela u Kruševo kod Obrovca.

“Odmah smo obavijestili nadležnu Javnu ustanovu Natura Jadera, koja je u kontaktu s lovačkim društvima i zajedno čine sve kako bi njen boravak u Hrvatskoj bio siguran”, objavili su iz BIOMA.
 

 
Nakon odlaska iz Kruševa Gipsy je kratko boravila kod sela Bogdanovići, nedaleko od Vodica. Zanimljivo je kako se dolaskom do vjetroelektrane na lokalitetu Debelo brdo promijenio i smjer njenog kretanja pa je umjesto prema zapadu, nastavila prema jugu. Tako je prešla na područje Šibensko-kninske županije.

“Prespavala je u samom gradu Šibeniku, najvjerojatnije na rasvjetnom stupu u Vukovarskoj ulici, a onda je produžila južno te je opažena kod zaljeva Morinje. Molimo sve da ne prilaze ženki ibisa u njen osobni prostor jer je tako uznemiruju, iako to nije uvijek očito”, dodaju.

Ali Gipsy je nastavila dalje. Nakon što je nekoliko dana provela na području Šibensko-kninske županije činilo se kao da bi se tu mogla i zadržati. Međutim, ona je ipak odlučila nastaviti dalje pa se od prekjučer nalazi na otoku Braču, kod mjesta Nerežišća.

Ovu rijetku pticu može se pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o opažanju. Inače, ćelavi ibis je u Hrvatskoj i Europi izumrla vrsta te gotovo izumrla u svijetu. Međutim, održale su se male kolonije u Maroku i Turskoj, a s jedinkama iz zatočeništva provode se projekti reintrodukcije na europska gnjezdilišta.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.