fbpx

Propolis – najjači prirodni antibiotik i dezinfekcijsko sredstvo

Uspješan je pri liječenju;

  • oksidativnom stresu posebno su podložne starije osobe, osobe koje boluju od nekih kroničnih bolesti kao što su
    ateroskleroza, dijabetes, reumatoidni artritis, siva mrena, tumor, glaukom.
  •  djeluje antibakterijski, antimikotično (candida), antivirusno – herpes simplex, zoster, genitalis, gripa. Pomaže u slučaju kroničnih i akutnih upala organa za disanje, infekcije prostate , infekcije mokraćnih puteva, slabokrvnosti, povišeni krvni tlak, snižava kolesterol, trigliceride i šećer u krvi, povećava korisne masnoće u krvi HDL, stimulira imunološki sistem tako da stvara više interferona, time štiti organizam od patogena.

košnicaKako se zapravo dobiva propolis?
On je zapravo pčelinje ljepilo dobiveno od tkiva pupoljaka cvjetova, kore drveta, a igra izuzetno važnu ulogu kod pčelinjeg društva. Njime pčele dezinficiraju ćelije saća koje služe kao skladište meda, perge (prerađene peludi), pčelinjeg legla (larve).

Od čega se sastoji propolis?
-eterična ulja cca 5 %
-vosak cca 30 %
-smola cca 50 %
-cvjetni prah cca 5 %
-druge supstance cca 5%

Za ljude su najvažnije aktivne komponente propolisa FLAVONOIDI koji efikasno odstranjuju slobodne radikale nastale pri upalnom procesu i ublažavaju kliničke simptome.
PROPOLIS nije toksičan, ne uništava crijevnu floru, a bakterije se ne mogu adaptirati pa nema rezistencije.

Najbolje ga koristiti s 20 % zasićenosti u specijalnoj alkoholnoj tinkturi, a preporučuje se 1 kap na 5 do 10 kg tjelesne težine. Može se koristiti i kao sprej s kojim se poprska na bolno mjesto.

Djeca smiju koristiti propolis nakon 2 godine navršene života, ali kao vodeni rastvor, nikako alkoholni.
Dužinu terapije i količinu je najbolje da odredi apiterapeut. Pošto postoji mogućnost da netko može imati alergiju na tinkturu (ja još takvu nisam sreo), najbolje je da se ista ispita kapanjem propolisa na kožu ručnog zgloba i ako se za 10 minuta ne pojavi crvenilo ne bi trebala postojati alergija.

Izvor: članci novina, internet i vlastito iskustvo 02.10.2019. ,  Andrija Stričak

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Tečajevi jezika, srednje škole i besplatni studiji u inozemstvu – Educational travel worldwide (ETW) agencija je koju trebaš!
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: