Ususret V. ZRINSKI ART FESTIVALU – čakovečkom festivalu inovativnih umjetničkih praksi

Kraj ljeta 2020. godine u gradu Čakovcu već peti puta za redom obilježit će konceptualna manifestacija umjetničkog predznaka – Zrinski Art Festival. Riječ je o međunarodnom festivalu inovativnih umjetničkih praksi – našem čakovečkom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko-gerilske umjetnosti koji će višestrukim programima,
umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima zaposjesti više lokacija u samom gradu.

Izložbe će biti postavljene u Muzeju Međimurja, Centru za kulturu Čakovec i Galeriji Scheier, plesna točka prigodom otvaranje festivala odvijat će se u jezeru Starog grada, dok će kazališni programi biti izvođeni na terasi Gradske kavane Čakovec, a glazbeni program u Metalac Industrial Baru.
Ovim festivalom u nekoliko dana intenzivnih događanja upregnut će se gotovo svi izložbeno-izvođački kapaciteti našeg malog grada. Zrinski Art festival jednom godišnje Čakovec pretvara u iskonski urbani centar i glavni punkt obrazovanja publike suvremenim umjetničkim tokovima. Ovaj događaj čak možemo nazvati i godišnjom retrospektivom suvremenih umjetnika koji trenutno aktivno djeluju na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, ali i spoju velikih i priznatih umjetničkih imena s onim mlađim i tek stasalim umjetnicima od kojih se neki tek trebaju afirmirani na domaćoj  likovnoj sceni.
Umjetnički direktor, inicijator i organizator festivala je Damir Klaić Ključ, čakovečki fotograf i konceptualni umjetnik. Izložbeni dio i odabir radova radi u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti i likovnom kritičarkom Brankom Hlevnjak iz Zagreba. Suorganizatorica festivala je i Nikolina Mekovec, čakovečka koreografkinja. Iznimke u ovogodišnjem programu su dvije „izložbe unutar izložbe“.

Prva je Izložba pod imenom Vizura 2020 – vrijeme extrema u organizaciji ULUPUH-a, kustosice Draženke Jalšić Ernečić, koja je autorica koncepcije. Izložba će bit će biti postavljena u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja. Slijedi izložba fotografija poznatog hrvatskog autora Mije Vesovića u foajeu Centra za kulturu Čakovec. Žirirani radovi pristigli na natječaj ZAF-a biti će prezentirani u Galeriji Scheier.

Novost su i dvije kazališne predstave: Žena godine, višekratno dokazane domaće autorice Kristine Štebih, u kojoj glumi poznata glumica Barbara Rocco i predstava Kratak vic o braku za koju je tekst napisala također Kristina Štebih, a režirao je Matko Buvač, naša mlada čakovečka kazališna nada u usponu. U sklopu festivala planirana je i promocija autobiografije Borisa Leinera Sve bio je ritam.

Novost su i dječje radionice kroz sva četiri dana u atriju Starog grada u Čakovcu, u trajanju od 10 – 18 sati pod vodstvom predsjednika Udruge Mlada pera Gorkića Taradija.
Na festivalu će se ove godine predstavit čak 63 umjetnika, a sve to sufinancirano je sredstvima grada Čakovca i Hrvatske elektroprivrede.

5. Zrinski Art Festival

Otvorenje festivala događat će se u četvrtak 3.9.2020. sukcesivno svakih sat vremena na drugoj lokaciji i to redom:
1. 18.00 h – otvorenje Dječjeg ZAF-a u atriju Starog grada
2. 19.00 h – otvorenje izložbe fotografija Mije Vesovića u Centru za kulturu Čakovec
3. 20.00 h – glavno otvorenje festivala i otvorenje izložbe Vizura 2020 u atriju Starog grada
4. 21.00 h – plesna predstava skupine Teuta u perivoju Starog grada
5. 22.00 h – otvorenje izložbe radova ZAF-a u galeriji Scheier
6. 23.00 h otvorenje izložbe radova ZAF-a i akustični koncert u Metalac Industrial Baru

Za detaljni raspored događanja po danima pratite Facebook stranicu Zrinski Art Festivala.

Ususret V. ZRINSKI ART FESTIVALU - čakovečkom festivalu inovativnih umjetničkih praksi

Izložba u Muzeju Međimurja Čakovec moći će se razgledati od 31.08. do 18.09.2020.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.