Oglasili se iz vrtića u Širokom Brijegu: Dječak s Downovim sindromom je sklonjen zbog sigurnosti

Nakon što je majka dječaka s Downovim sindromom na društvenim mrežama podijelila snimku u kojoj tvrdi da je njezin sin diskriminiran ne dopuštajući mu sudjelovanje u božićnoj predstavi vrtića “Trnoružica” oglasila se ravnateljica vrtića i oštro odbacuje sve kritike.

Dragana Mandić, majka dječaka koji ide u ovaj vrtić, a koji se nalazi na snimku gdje se vidi da ga odgajateljica sklanja s bine tijekom priredbe, napisala je svoju verziju o tome što se dogodilo.
 

 
Dok su druga djeca na pozornici pjevala, Jakov na klupi pleše i čeka da sve završi.. Znači da se radilo s njim, kojim povodom on nije mogao na binu i zašto je skinut sa iste? Kad sam pitala ravnateljicu zašto Jakov nije sudjelovao rekla je: ‘Gospođo ako vam se ne sviđa ima još 10 drugih vrtića, idite slobodno!’ Mi idemo naravno, ali nećemo šutjeti i stavit sve pod tepih, to ne zaslužuje nitko, a najmanje dijete od pet godina”, napisala je.

No, iz “Trnoružice” tvrde da je “netočno i neobjektivno iznijela činjenice” te da je dječak sudjelovao u događaju, ali da je udaljen iz sigurnosnih razloga, a ne u svrhu diskriminacije.

“U priredbi koju su pripremile odgojiteljice sudjelovala su djeca iz svih skupina, a u kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutna je neistina da je dijete s poteškoćama bilo izolirano ili da mu nije dopušteno sudjelovati u događaju. Izolacija bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugroziti, a posebno ne djecu s poteškoćama u razvoju. Naprotiv, dječji vrtić “Trnoružica” je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Vezano za sporni moment koji se vidi u jednom od videa, dječak je izašao na pozornicu, proveo određeno vrijeme na njoj, a nakon toga ga je odgajateljica uzela u naručje, nakon čega je dijete ostatak vremena provelo u njezinom naručju. Odgajateljici niti bilo kome od djelatnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga skupina djece izvodi svoju kratku točku”, napisali su oni u svom demantiju majčinih navoda.

Nadalje kažu da je snimku iskreirala u svlačionici i lažno prikazala situaciju.

“Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu. U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da djelatnici vrtića izoliraju dijete od ostalih. Svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu”, kazali su.

Ističu da su “žalosni i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić” jer “njen stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju”.

“Nitko od odgajatelja kao niti ja osobno nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta. Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje s djecom s poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminiramo ili izdvajamo. Iznimno nas žalosti što na ovakav način moramo reagirati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu. Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj”, zaključili su iz vrtića.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.