Prednosti i prijetnje umjetne inteligencije

U dvorani Riznice Međimurja, u organizaciji Međimurskog informatičkog kluba, Mladih informatičkih stručnjaka, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin te uz podršku Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, održana je panel rasprava o dobrobitima i potencijalnim prijetnjama koje nam donosi umjetna inteligencija, kao i etičkim pitanjima koje otvara. Cilj organizatora i panelista bio je pružanje šireg uvida u trenutni razvoj umjetne inteligencije te perspektive koje otvara u budućnosti.
 

 
Na samom početku sudionike predavanja i panel diskusije pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši kako je ovo tema budućnosti koja će nam olakšati i dati odgovore na brojna pitanja i zahtjeve s kojima se susrećemo u današnjem suvremenom svijetu. „Umjetna inteligencija postala je neizostavan dio svakodnevnog života te ima ogroman potencijal koji treba na ispravan način iskoristiti stoga su važni ovakvi skupovi na kojima se iznose prednosti i mane razvoja umjetne inteligencije. Međimurska županija kroči ukorak s izazovima budućnosti i to ulaganjima u obrazovanje, ali i podržavanjem skupovima namijenjenih edukaciji javnosti poput ovog. Naš Centar znanja u kojem djeluju udruge Međimurskog informatičkog kluba i Mladih informatičkih stručnjaka, snažno razvijamo što je prepoznala i Europska komisija koja ga je svrstala među najuspješnije projekte te mu pruža besplatnu savjetodavnu podršku.“ kazao je župan.

Početkom mjeseca listopada na proglašenju najboljih europskih projekata, projekt ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju osvojio je dvije nagrade, što je još jedna potvrda izvrsnosti i prepoznavanja razvojne strategije Međimurske županije u osnaživanju područja obrazovanja u koje se mnogo ulaže i koje spada među prioritete strateških planova Županije.

U uvodnom predavanju koje je održao prof. dr. sc. Markus Schatten, voditelj Laboratorija za umjetnu inteligenciju pri Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, pojašnjeno je kako umjetna inteligencija funkcionira, njezine glavne primjene u svijetu te se osvrnuo na izazove i prijetnje u njezinoj primjeni kao i etičkim dilemama te trenutnim izazovima u polju umjetne inteligencije

Sudionici panel diskusije bili su Dejan Drabić, mag. inf., voditelj Centra izvrsnosti Međimurske županije i Mladih informatičkih stručnjaka, Viktor Lazar, mag. inf., iz udruge Međimurski informatički klub, te predavači s varaždinskog FOI-a prof. dr. sc. Blaženka Divjak, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i prof. dr. sc. Markus Schatten koji su otvorili teme korištenja umjetne inteligencije na ispravan način, razvoj kibernetičkog razmišljanja kod djece te njihovo pripremanje za budućnost, a bilo je riječi o tome kako svatko od nas umjetnu inteligenciju „nosi“ u džepu i da toga nismo ni svjesni s obzirom na činjenicu upotrebe pametnih telefona u svakodnevnom životu. Sudionici panela složili su se kako postoji veliki potencijal umjetne inteligencije jer olakšava život i čini da ugodnijim no da svakako trebamo biti svjesni i opasnosti njezinog korištenja, jer jedan od preduvjeta „pametnog“ korištenja umjetne inteligencije je što bolja informiranost korisnika. Zajednički zaključak svih panelista je da umjetna inteligencija spada u multidisciplinarnu djelatnost, no da postoje vještine u kojima umjetna inteligencija nikad neće moći zamijeniti čovjeka, kao što su strateško razmišljanje, poštovanje etičkih smjernica pri donošenju odluka, kritičko razmišljanje ili pak održavanje odnosa, s toga roboti nikad neće moći zamijeniti učitelja u školi.

Ovom zanimljivom i edukativnom predavanju uz brojne goste i posjetitelje nazočila je saborska zastupnica Dalija Orešković, a multimedijalna dvorana Riznice Međimurja bila je pretijesna za sve zainteresirane.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.