Foto: TOP RADIO

Mavi Kan o modernim sevdalinkama

Oni svoju posebnu glazbenu priču grade dugi niz godina. Njihova glazbena misija počiva na mjestu u kojemu se čuva povijest i daje novi život tradicionalnoj glazbi. Vokalistica Sakin Modronja i violinist Bruno Urlić iz benda Mavi Kan, novi su gosti TOP MUSIC DESKA TOP RADIJA. Voditeljici Gini Damjanović govorili su o svome pomalo neobičnom glazbenom izričaju, suradnji s velikim glazbenim imenima kao što su Damir Urban i Hanka Paldum, ali i imenima za koja im je žao da nisu uspjeli ostvariti suradnju.

Žanrovski ovaj peteročlani bend spojio je jazz, pop i sevdah. Otkud ta ideja?

„Bruno je svirao u Zabranjenom pušenju, ja sam pjevala u jednom zboru koji je surađivao sa Zabranjenim pušenjem. Kliknuli smo i odlučili pjevati sevdalinke, ali na malo zanimljiviji način..“, rekla je Sakin i Bruno nastavio:

„Htjeli smo ih mrvicu prilagoditi današnjem zvuku…Mi im pokušavamo s ovim što radimo dati novi život i udahnuti im neku dozu adrenalina s kojima bi ih doveli do malo mlađe publike.“

Njihovoj publici takav glazbeni pristup ne smeta, objasnio je Bruno. Naravno, taj izričaj ne leži svima. Primjerice, iako to nije njezin glazbeni smjer, lijepu glazbenu suradnju ostvarili su i s kraljicom sevdaha:

„Recimo, Hanka Paldum je rekla ‘djeco moja, super je to vama, ali to se tako ne radi. Ja ću to vama otpjevati jer smo prijatelji, ali ja ću to nastaviti raditi na svoj način…“

Utjecaji njihove glazbe, rekao je violinist, sve se više čuju. Sve više bendova uključuje beatove, aktivnije instrumente, a ne samo klasične harmonike, šargije. Iza sebe Mavi Kan ima dva albuma „Ornamental“ i „Kao Sarajevo“, a u procesu su stvaranja novog „Future sound of sevdah“ koji dočarava zvuk i adrenalin koji žele dati.

Bruno Urlić dolazi iz glazbene obitelji, danas je profesor violine, a na trećoj godini fakulteta počeo je svirati sa Zabranjenim pušenjem. S njima je snimio dva studijska i dva live albuma, a nakon toga je s Damirom Kukuruzovićem svirao gypsy jazz. O tome koliko mu je važna bila podrška profesora i bi li njegov put izgledao drugačije da je nije imao, rekao je:

„Sto posto, jer moj profesor Vinko Fabris je bio čovjek koji je također došao u Zagreb sa strane kao i mnogi drugi. Meni su roditelji živjeli u Sarajevu usred rata..oni niti su meni mogli nekako pomagati, niti sam imao tu nekakvu podršku, tada sam imao 18, 19 godina. Bilo je pitanje života ili smrti nešto zaraditi sa strane, a s klasikom se u to doba nije moglo baš puno i onda mi je uletjelo to Zabranjeno pušenje..“

Dodao je Bruno kako je suradnja sa Zabranjenim pušenjem trebala biti mali izlet, ali ispala je suradnja duga više od sedam godina s preko 500 koncerata.

„Prije 30. godine sam izašao iz Zabranjenog pušenja s jednim takvim naramkom od 500, 600 koncerata. To je stvarno jedna škola koja se ne može ničim nadoknaditi“, rekao je violinist.

Sakin je profesorica informatike koja je ljubav prema glazbi otkrila još u vrtićkoj dobi. Prvo je nastupala u Trešnjevačkim mališanima, a nakon toga je dugi niz godina pjevala u zboru Islamskog centra ‘Arabeske’. Sa zborom je stekla ogromno iskustvo, puno su putovali, nastupali i sve to ih je dovelo do suradnje sa Zabranjenim pušenjem.

Kao bend je Mavi Kan surađivao s mnogim jakim imenima. Otkrili su s kime bi voljeli još surađivati.

„Ti umjetnici s kojima sam ja imala želju surađivati, nažalost, više nisu s nama. To mi je žao..“, rekla je Sakin.

Bruno je posebno istaknuo legendarnog Massima s kojim je imao priliku raditi desetak godina.

„Massimo je najavio da će gostovati na sljedećem CD-u, imali smo jedan razgovor vezan uz to i jako mi je žao da se to nije dogodilo. Htjeli smo jednu krasnu sevdalinku koja se zove ‘Ah, što ćemo ljubav kriti?’ obraditi s njim i mislim da bi fantastično pasalo senzibilitetu. Jednostavno, nije se dogodilo..“, rekao je violinist.

Odgovorio je Bruno na pitanje što je naučio od Massima u glazbenom i životnom smislu:

„U glazbenom smislu sam naučio da je svaki nastup kao posljednji. Znači, nema švercanja, nema falševa, nema ‘ne da mi se’. Moraš biti apsolutno uvijek u savršenom tajmingu, u savršenoj formi. Ljudski me naučio o tome da se uvijek možeš graditi dodatno. Da uvijek možeš biti bolji.“

Zanimljiv razgovor i odličnu glazbu pogledajte i poslušajte na: https://www.youtube.com/watch?v=2_1Pou0Q5q8

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.