Ekskluzivno: Mladen Novak – novi predsjednik ORaH-a

Mladen Novak - novi predsjednik ORaH-a
Mladen Novak – novi predsjednik ORaH-a

Na unutarstranačkim izborima ORaH-a održanim 14.-15.1.2017. godine Mladen Novak izabran je za novog predsjednika ORaH-a.

Svakako nije nepoznat u političkim krugovima, a cijenjen je i u svojoj VI. izbornoj jedinici. U 7. saziv Hrvatskog sabora ušao je kao kandidat na listi Hrvatskih laburista, koje napušta u ožujku 2015. godine zbog, kako sam kaže, “očiglednog skretanja sa programskih načela i povezivanja sa SDP-om”. U srpnju ulazi u ORaH, stranku koja je tada već bila u slobodnom padu, ali još uvijek čistog obraza, bez afera.

No da i širu javnost upoznamo s novim zamašnjakom ORaH-a, prvo pitanje gospodinu Novaku – ukratko, tko je Mladen Novak?

Zaposlenik Hrvatskih željeznica od 1982. godine. Počeo sam kao prometnik vlakova, a danas kao inženjer željezničkog prometa radim u Direkciji HŽ Putničkog prijevoza. Dugogodišnji sindikalni aktivista, dragovoljac Domovinskog rata, a u politici od 2010. godine, odnosno od osnivanja Hrvatskih Laburista. Ostalo ste sami rekli u uvodnom dijelu.

Slažete li se s tvrdnjom da su sljedeći lokalni izbori odlučujući za ORaH, odnosno izbori koji će odrediti sudbinu ORaH-a: opstanak ili gašenje stranke?

Lokalni izbori će biti test za Stranku, ali ne gledam na to kao biti ili ne biti. Stvaranje stranke, izgradnja mreže lokalnih organizacija i dizanje rejtinga stranke na nacionalnoj razini nije kratkoročan i jednostavan posao. Vjerujem da ćemo u nekim jedinicama lokalne samouprave ostvariti određene rezultate, ali na dizanje Stranke gledam kao na dugotrajan proces.

Dakle izbori su tu, pred vratima, vremena nema, koji su Vaši prvi koraci?

S obzirom na rokove, ali i stanje u Stranci prisiljeni smo paralelno raditi na nekoliko polja. Moramo osigurati medijsku vidljivost. Imamo stavove i osmišljene politike koje su javno prezentirane. Sada samo moramo u skladu s tim građanima predstaviti svoje prijedloge i vizije o konkretnim pitanjima. Jednostavno, na razumljiv i prihvatljiv način ponuditi svoja rješenje ili argumentirano ukazivati na greške izvršne vlasti.

Istovremeno moramo raditi na izmjeni Statuta. Postojeći je ispred svog vremena i teško je primjenjiv u ovim okolnostima. U nekim elementima ga moramo samo pojednostaviti. To je nešto što nije vidljivo i zanimljivo izvan članstva ORaH-a, ali iziskuje mnogo vremena i energije.

Treći dio je revizija članstva i stvaranje mreže organizacija. Ovo je dugoročan i zahtjevan posao koji kao preduvjet ima uspješnu realizaciju prva dva dijela.

Smatrate li da bi upravo Vaš izbor za predsjednika stranke mogao utjecati na bivše članove da se vrate?

Teško je reći da bi moj ili izbor bilo kojeg drugog kandidata mogao utjecati na povratak bivših članova. Bivše, ali i nove članove može privući kvalitetan rad, određeni rezultati i prepoznatljivost ORaH-a. Tek ako u tome uspijemo, a vjerujem da hoćemo, možemo očekivati nove članove.

Smatrajući da za predsjednika stranke ne bi smjelo biti neugodnih pitanja i da uvijek mora zauzeti neki stav, pitam da li je po Vašem mišljenju Mirela Holy okrenula leđa svojim članovima napuštajući stranku, koju je osnovala, odmah nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima? Ipak je ona ta koja je uspjela pokrenuti dobar dio građana da potraže bolji put za Hrvatsku, iako je bilo u njenom radu, poslužimo se sportskim izrazom, grešaka u koracima.

Ne mislim da je Mirela okrenula leđa ORaH-u. Da podsjetim, kolegica je dala ostavku nakon loših izbornih rezultata i time preuzela kompletnu odgovornost. Nakon toga se maknula od svega kako se ne bi protumačilo da nameće svog kandidata i vodi Stranku iz drugog plana. Oba ova čina su visoko moralna. I prilično rijetka i neuobičajena u hrvatskoj politici. Znam samo još jedan takav slučaj u Hrvatskoj kojem sam također bio svjedok, ali nam je za svaku pohvalu kada u medijima pročitamo slične primjere u drugim zemljama. Daljnje odnose na relaciji Mirela Holy vodstvo Stranke ne želim komentirati. Ona će u svakom slučaju ostati zapamćena kao osnivačica i zaštitno lice ORaH-a, bez obzira na greške kojih je svakako bilo.

ORaH je stranka, ako ne jedina, onda sigurno među rijetkima koja ima zaista konkretan program za bolju Hrvatsku, poštujući društvenu pravednost, socijalnu osjetljivost i cirkularnu iskoristivost prirodnih resursa. Da li ćete nešto mijenjati u programu stranke?

Program Stranke može mijenjati samo Skupština. Koliko mi je poznato nitko nije iskazao namjeru mijenjati bilo što po tom pitanju. Namjera mi je znatno više prezentirati stavove ORaH-a upravo po pitanjima socijalne osjetljivosti, društvene pravednosti i empatije prema svim skupinama ugroženih ili obespravljenih. ORaH mora postati javno prepoznatljiv po svojim stavovima i o ovim temama. Do sada nas se poistovjećivalo „samo“ sa tzv. zelenim temama.

Ljudi se obično podsmjehuju tzv. zelenim strankama, a ipak reagiraju na teme sa “zelenom” tematikom, kao recimo voda, koja bi trebala biti neprofitni resurs (Slovenci su dobili ustavno pravo na pitku vodu) i svaki bi građanin trebao imati zajamčeno pravo na pitku vodu kao javno dobro, dat će se Englezima na eksploataciju i oni će nama prodavati našu vodu, što je apsurd nad apsurdima. Kako dakle motivirati ljude da ponovo vjeruju u ORaH i objasniti im da ORaH nije samo konoplja već se bavi cjelokupnim gospodarstvom, poljoprivredom, pokazuje empatiju prema slabijima i ugroženima?

Odgovor na ovo pitanje sam već većim dijelom dao. Moramo se ne samo više angažirati oko ovih tema nego i svoje stavove glasno i jasno artikulirati kako bi građani jasno znali kakav je stav ORaH-a o problemima u zdravstvu, obrazovanju, o prijedlozima vezanima uz osobe sa invaliditetom, o privatizaciji javnih poduzeća i rasprodaji državne imovine, o problemima hrvatskih seljaka ili pirotehničara, ukratko o svim temama iz svakodnevnog života.

Da li će na skorašnjim lokalnim izborima  biti dozvoljene koalicije i s kojim strankama, ili će lokalne organizacije imati pravo koalirati po vlastitoj procjeni?

Članovi ORaH-a bolje poznaju situaciju u svakoj lokalnoj sredini. Naravno da će oni predlagati načine izlaska na izbore, odnosno da li će se ići samostalno, gdje postoje mogućnosti ili pak u koaliciji. Ako to i budu koalicije to može biti samo stranke koje su nam po svojim programima bliske. Nemamo namjeru ulaziti niti sa jednom strankom u koaliciju koja bi obuhvaćala cijelu Hrvatsku.

I za kraj, neka poruka čitateljima portala Medjimurje.info?

Međimurje je uvijek bilo primjer po mnogim stvarima. Na neki način ostali dio Hrvatske je u Međimurju uvijek vidio nešto pozitivno i napredno, a vjerujem da će tako biti i u buduće. ORaH kao politička stranka također predstavlja nešto što je u neku ruku ispred svog vremena. Treba li bolja poveznica između Međimurja i ORaH-a?

Naše čestitke gospodinu Mladenu Novaku na izboru za predsjednika ORaH-a. Napomenimo da rezultati jesu konačni, ali još uvijek  traje rok za prigovore. Osobno ga poznavajući, vjerujemo da će dati sve od sebe da opravda izbor.

I neki nacionalni mediji bi se mogli ugledati u njegovu profesionalnost, pa im se ne bi mogao dogoditi sljedeći kiks. Naime objavili su sliku na kojoj je zaista Mladen Novak, ali onaj koji je šef međimurskog SDP-a!

šef međimurskog SDP-a

 

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.