Ivica Smolić: Šenkovec u srcu

Danas vam predstavljamo Ivicu Smolića, nositelja Kandidacijske liste grupe birača za vijeće Općine Šenkovec.

Nekad član ORaH-a,  u kojem je obavljao različite funkcije, pa i na nacionalnom nivou, danas želi kao nezavisni vijećnik utjecati na razvoj rodnog Šenkovca. Zbog srozanog ugleda političkih stranaka, danas se traži i cijeni nezavisnost, no često se pokaže da ipak poneki nisu nezavisni kako se predstavljaju. I zbog toga prvo pitanje bez fige u džepu:

Koliko ste zaista nezavisni? Ili ipak netko stoji iza Vas?

Prije godinu dana sam napustio i tu, jedinu stranku u kojoj sam ikada bio. Zvali su me iz drugih stranaka da im se pridružim. To bi bio lakši put, ali sam odbio i odabrao da budem nezavisni kandidat.

Poznato mi je da neke stranke umjesto pod svojim imenom na ove izbore idu kao neovisne liste. Srećom, u Općini Šenkovec toga nema. Nositelj sam jedine općinske nezavisne liste i nisam povezan ni sa kojom strankom niti drugom listom na bilo kojem nivou.

Predstavimo Vas ipak prije nastavka onima koji Vas još ne poznaju. Tko je Ivica Smolić? Što Vaša obitelj kaže na Vašu kandidaturu?

Rođen i odrastao u Šenkovcu, diplomirao elektrotehniku – smjer računarstvo, radim kao IT stručnjak, oženjen, otac dvoje djece. Dojadilo mi je gunđati u kutu, te sam odlučio „biti dio promjene, koju želim vidjeti oko sebe!“

Obitelj nije najsretnija, jer dobro znaju kakav imidž ima politika u Hrvatskoj. Usprkos tome pružaju mi podršku, jer razumiju moje motive i težnje. Iskoristit ću priliku i naročito se zahvaliti supruzi Aniti, na svesrdnoj podršci!

Kako bi ocijenili rad dosadašnjeg načelnika i Općinskog vijeća? Što im najviše zamjerate, a što bi možda i pohvalili?

Mnogi se bore za glasove uglavnom kritizirajući druge. Prezentiram se drugačijim, a to se vidi i iz toga što sam se odlučio za pozitivnu kampanju. Koncentriram se na vlastite prijedloge, a ne na kritiku. No, kad je već pitanje tako postavljeno, onda ću napraviti i kratki kritički osvrt.

Mislim da se vladajuća ekipa opustila nakon dva odrađena mandata i s trećim vrlo izglednim. Opozicija, kojoj je u opisu posla da tjera vlast na akciju, se uspavala. Iako situacija nije alarmantna, svakako može i bolje. Moj je plan da u sljedećem mandatu budem kvalitetna i aktivna opozicija. Sa upozoravanjem na greške vlasti, predlaganjem alternativnih rješenja i s vlastitim projektima.

Što bi, po Vama, trebao biti prioritetan kratkoročan, a što dugoročan cilj za Općinu Šenkovec?

Kratkoročno bih kao prioritet stavio omogućavanje jednosmjenske nastave u školi i rješavanje prebukiranosti vrtića. Znam da je škola službeno u nadležnosti Županije, ali vjerujem da Općina ipak može pokrenuti rješavanje tog problema.

Ako preskočimo razne srednjeročne probleme i potražimo nešto zbilja dugoročno i strateški, mislim da je to problem prometnog čepa na dijelu ceste od mosta preko kanala Lateralac sve do Y križanja.

Portal Medjimurje.info inače voli pratiti uspjehe mladih ljudi, djece, malih znanstvenika, mladih sportaša…Prateći službenu stranicu Općine Šenkovec, moram priznati da ne nalazim baš puno podataka o tome. Recimo u sportskom dijelu se sve svodi uglavnom na izvještaje o nogometnom klubu. A imate u Šenkovcu uspješne karatiste (mlađe kadetkinje su čak državne prvakinje), uspješne plivače koji osvajaju medalje u ČPK, učenici iz OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec su napravili svoj Kajkavski razlikovni rječnik, mladi Šenkovčanin Martin Josip Kocijan najbolji je u Hrvatskoj u matematici i informatici, da spomenemo samo neke. Mislite li da bi trebalo više obraćati pažnju na uspjehe svojim mladih sumještana, davati im možda neki poticaj od strane Općine?

Mislim da su takvi mladi sami sebi najveći poticatelji. No, svakako je potrebno da svatko odradi svoj dio, pa tako i Općina. Najmanje što se može je obznaniti takve uspjehe. Zatim, dati priliku mladima da se predstave u svojoj sredini, npr. kroz izložbe radova i slično. Dobro bi bilo i naći način za nagrađivanje i omogućiti im (bolje) uvjete za rad.

Ima li Šenkovec neki neiskorišteni potencijal? Zapravo, budući da se praktički Šenkovec samo nastavlja na Čakovec, je li to prednost koju treba iskoristiti ili nedostatak koji možda negativno utječe na razvoj Šenkovca?

Blizina Čakovca je prednost. S tim bi se vjerojatno složili i doktori, koji rade u bolnici, a radije žive u Šenkovcu, nego u Čakovcu. Da ne zalazim sad u dublje analize.

U Šenkovcu se nalazi ostatak pavlinskog samostana i grobnica Zrinskih, što bi se možda moglo malo bolje promovirati. Nekad je postojalo šetalište s drvoredom, od Čakovečkog starog grada do spomenutog samostana. Moglo bi se obnoviti nešto slično, podalje od glavne prometnice, a u svrhu rekreacije stanovnika i Šenkovca i Čakovca.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Koji Vam je omiljeni hobi?
To su, naravno, pretpitanja za ono pravo: mogućnosti u Šenkovcu za slobodno vrijeme?

Moglo bi se reći da u slobodno vrijeme pratim politiku. Rekreativno se bavim jedrenjem na dasci (windsurfing). Na žalost, rijetko se poklope svi uvjeti i slobodno vrijeme, pa je to više želja nego rekreacija. Zato se redovito nalazim s prijateljima na biljaru. Uz razgovor i pokoju čašicu bude vrlo opuštajuće.

Šenkovec po pitanju slobodnog vremena koristi blizinu Čakovca, te se može lako otići na filmske ili kazališne predstave ili na trening i rekreaciju. Uglavnom za mlade, postoji nekoliko sportskih klubova i udruga i u Šenkovcu. Za lijepog vremena se uvijek može šetati ili voziti biciklom, kroz naselje ili kroz prirodu.

Obično se u ovakvim intervjuima postavljaju pitanja tipa omiljena pjesma, hrana, boja…pa ću i ja jedno u tom stilu: omiljeni hrvatski političar i zašto?

Ako već moram izdvojiti nekog, onda je to Stjepan Radić. Osnovao je i vodio stranku, koja je do kraja Drugog svjetskog rata bila ključna ili vrlo značajna politička snaga u Hrvatskoj. Mnogi ne znaju da je prvo HSS-u ponuđeno da vodi NDH, ali su to odbili. Imao je sposobne suradnike, koji su nakon njegove tragične smrti, nastavili voditi stranku smjerom koji je on zacrtao. Bio je vrlo modernih stavova i nije manipulirao narodom. Iako je imao pred sobom slabo školovane ljude, objašnjavao im je i približavao svoje ideje.

Recimo da neznancu opisujete mjesto iz kojeg ste. Što bi mu rekli o Šenkovcu?

Nalazi se pored Čakovca, na križanju ceste prema Štrigovi i Murskom Središću. Šenkovec je na granici brežuljkastog i ravnog dijela Međimurja, pa praktički tu počinju Alpe. U Šenkovcu se nalazi i već spomenuta grobnica Zrinskih ili pjesnički rečeno – „tu pri nas stari Zrinski spiju“.

I za kraj, što poručujete svojim sumještanima?

Budite politički aktivni barem na dan izbora. Osim vlasti, imate na izbor desnu i lijevu opoziciju. A svim mještanima, koji su nezadovoljni strankama i političarima, preporučam da glasaju za neovisnu listu, kojoj sam nositelj. Izbori određuju sljedećih 4 godine, zato izađite na izbore, birajte neovisne i zaokružite listu broj 4.

Šenkovec u srcu

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.