Foto: TOP RADIO

Samo pet do sedam posto raka dojke je uvjetovano genetikom

Listopad je poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke. O važnosti odlaska na preventivne preglede i vlastitom iskustvu sa zloćudnom bolešću u TOPCASTU TOP RADIJA govorila je Goranka Perc, dopredsjednica udruge ‘Nismo same’. Voditelju Kruni Belku otkrila je i da zadnja istraživanja pokazuju kako je smrtnost oboljelih pala, međutim, istaknula je da i dalje postoji veliki broj žena koje obolijevaju od ove zloćudne bolesti.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Goranka Perc uvijek je brinula o svome zdravlju i išla na redovite liječničke preglede, a 2016. je tijekom redovite kontrole saznala da ima rak dojke. Zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti, danas je zdrava žena koja je život posvetila osvješćivanju važnosti redovitih preventivnih pregleda i davanju podrške onkološkim pacijentima i članovima njihovih obitelji.

O tome postoje li statistike koje pokazuju kako ipak sve ide na bolje, Goranka je rekla:

„Kada govorimo o raku dojke  – istraživanja pokazuju da je smrtnost pala. I dalje je velik broj žena koje obolijevaju. Mislim da će taj broj po svim statistikama, ne samo hrvatskim nego i svjetskim, nakon covida znatno porasti, jer nije bilo preventivnih pregleda, s obzirom na to da su se žene bojale ići u bolnice na preventivne preglede, ali bitno je istaknuti da ta smrtnost pada.“

Preventivni pregled najbolji je način na koji se smanjuje broj oboljelih. Međutim, svijest o odlasku na te preglede u Hrvatskoj nije na nekom nivou:

„Nije općenito u Hrvata ta svijest na nivou. Uvijek uzimam primjer auta, veš mašine ili suđerice, kada nam se pokvari onda brže bolje idemo pogledati tko nam to može popraviti da nam se što prije osposobi, a što se tiče našeg tijela i našeg zdravlja nekako to uvijek stavljamo na zadnje mjesto. Mislim da puno ljudi ne razumije da je naše tijelo jedan savršen stroj koji nam daje nekakve znakove i da bi se trebali redovito o njemu brinuti.“

„Mi smo kao udruga provodili EU projekt – Zdrava kava s doktorima, u kojoj smo obišli 15 gradova u Hrvatskoj i tu govorimo o mjestima kao što su Oštarje, Ludbreg, Virovitica, Glina, Sisak, naravno bili smo i u nekim većim gradovima, Vukovar, Osijek. Ono na što nam se svi doktori iz tih gradova žale uključujući i ovdje u Zagrebu je da se žene i općenito hrvatska populacija nedovoljno odazivaju na preventivne preglede“, otkrila je dopredsjednica udruge ‘Nismo same’.

Radi preventivnih odlazaka na pregled, Goranki je na vrijeme otkriven karcinom dojke.

„Redovito sam se kontrolirala. Meni je moj karcinom, rak dojke otkriven na vrijeme. Još uvijek se liječim do četvrtog mjeseca, sa antihormonskom terapijom, ali išla sam na zračenje, izbjegla sam kemoterapiju jer je ulovljeno na vrijeme i u vrlo kratkom roku sam se vratila i na posao“, rekla je dopredsjednica udruge ‘Nismo same’ i nastavila:

„Ono što je još bitno istaknuti je da je još uvijek velika stigma oko raka. Mi imamo jednu mladu ženu koja dolazi iz malog mjesta u Slavoniji. Kada se saznalo da ima rak žene u dućanu su od nje sklanjale djecu. Da se slučajno ne bi zarazili od nje.“

Je li to moguće – upitao je Belko:

„Moguće je, jer se to meni u Zagrebu desilo na jednom našem događanju. Žena je iz mojih ruku uzela majicu kada sam rekla da sam oboljela od raka. Ona je tu majicu bacila nazad na pult da se slučajno ne bi zarazila.“

Mali je postotak žena oboljelih od raka dojke, a koje imaju obiteljsku povijest te bolesti.

„To sam sada i ja sada naučila s obzirom na to da sam u udruzi sedam godina… Samo pet do sedam posto raka dojke je uvjetovano genetikom, ovaj ostatak je iz raznoraznih razloga, još uvijek je nepoznat..“, rekla je dopredsjednica udruge ‘Nismo same’.

I muškarci mogu oboljeti od ove zloćudne bolesti. Statistički, postotak muškaraca koji obole od raka dojke je jedan posto:

„Ono što sam saznala, što je vrlo bitno za istaknuti jest da i muški oboljevaju od raka dojke. Znači meni je i moj otac mogao prenijeti, može se prenijeti i s muške strane. Nemojmo zanemariti i muško zdravlje i slučajeve raka dojke.“

„Ono što još želim istaknuti je da mi imamo jako puno mladih žena, znači mi imamo žene od 20 godina koje se liječe već od metastatskog raka dojke. Tako da bez obzira što su neke preporuke od 45. godine da se vrše preventivni pregledi, meni je moj ginekolog u inozemstvu jer sam tamo radila, pokazao sa 24 godine kako se radi samopregled dojke. Tamo su se svi moji prijatelji redovito sistematski kontrolirali i ja sam nekako ušla u taj obrazac i kada sam se vratila u Hrvatsku sam se nastavila kontrolirati. Mislim da nikada nije prerano da se počne redovita kontrola“, rekla je Goranka.

Cijeli razgovor pogledajte na https://www.youtube.com/watch?v=iAyrUuZMaGc

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.