Astronaut iz svemira snimio zapanjujući, ali ujedno i zastrašujući prizor

Dok se Zemlja nastavlja zagrijavati, sve više komada leda odvaja se od ledenjaka i ledenih ploča te pada u ocean. Ovi ledenjaci vidljivi su iz Međunarodne svemirske postaje (ISS), pojavljujući se kao mali bijeli otoci koji plutaju po moru. Astronaut Europske svemirske agencije, Andreas Mogensen, zapovjednik trenutne ekspedicije 70, nedavno je podijelio nove fotografije ledenjaka u južnom Atlantiku u objavi na Twitteru, piše Klik.hr.
 

 
“Moram priznati da bih, da mi je netko postavio pitanje prije ove misije, mogao li vidjeti ledenjake golim okom iz svemira, rekao ‘nema šanse'”, izjavio je Mogensen u svojoj objavi. “Ispada da možete! U posljednje vrijeme vidimo puno ledenjaka u južnom Atlantiku. Možda je to njihova karakteristična geometrija ili kontrast u boji, ali izuzetno su vidljivi iz svemira.”

Fotografije koje je snimio Mogensen prikazuju tri jasno veća ledenjaka i nekoliko drugih fragmenata koji su vjerojatno otpali dok su ledenjaci putovali oceanom. S položaja svemirske postaje, fotografije pokazuju neke od potopljenih dijelova ledenjaka i valove koji se lome oko vidljivog dijela ledenjaka plutajućeg na površini oceana, primijetili su drugi korisnici X-a.

“Gledanje ledenjaka kako plutaju podsjeća me na klimatske promjene, s ledenjacima koji se tope rapidnim tempom i rastućim razinama mora”, rekao je Mogensen u svojoj objavi. “Mjesta poput Maldiva vjerojatno neće postojati za 70 godina, budući da će ih preplaviti rastući ocean.”

Rast razine mora uglavnom se pripisuje topljenju ledenjaka, jer otapanje vode s kopna odlazi prema moru. Međutim, kako se topi plutajući led, također razrjeđuje oceane, smanjujući njihovu gustoću i time uzrokujući rast razine mora. Astronauti i sateliti za promatranje Zemlje nedavno su primijetili nekoliko značajnih ledenjaka.

Najveći ledenjak na svijetu, nazvan A23a, uočen je kako pluta izvan voda Antarktika nakon što je bio ukopan više od tri desetljeća. U ovom slučaju, topljenje je stanjilo ledenjak, pružajući mu dodatnu plovnost potrebnu da se podigne s morskog dna i ponese prema Južnom Atlantiku.

Imati oči na nebu pomaže znanstvenicima u praćenju putanje ledenjaka na Zemlji. Umjetna inteligencija također se koristi za brzo prepoznavanje gigantskih ledenjaka na satelitskim slikama, pomažući u praćenju promjena veličine, oblika i kretanja tijekom vremena, kao i utjecaja na okoliš.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.