Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a i ministar Radovan Fuchs | foto: srednja.hr

Skandal na maturi, ostavke u NCVVO-u

Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Iako je 13 učenika i nakon prigovora prema mišljenju stručnih tijela trebalo pasti ispite iz Engleskog i Njemačkog na maturi, koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature, koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, unijela im je u sustav dodatne bodove. Neki od njih su zbog toga položili te ispite. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. Kulminiralo je sve traženjem ostavke ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić, a kad ona nije usvojena, dvojica razočaranih članova Upravnog vijeća svojevoljno su napustila to tijelo. NCVVO, pak, inzistira da su bodovi dodavani nakon proceduralne greške.

Vlada je u četvrtak prihvatila ostavku Ninoslava Šćukanca Schmidta i Tihomira Tomčića dvojice članova Upravnog vijeća NCVVO-a, no u pozadini te ostavke krije se cijela drama. Naime, radi se o članovima Vijeća koji su zbog naknadnog dodavanja bodova učenicima tražili ostavku ravnateljice Centra Ivane Katavić. No, krenimo redom od jesenskog roka mature 2020.

Srednja.hr je u posjedu dokumentacije koja otkriva detalje velike drame koja se odvijala u NCVVO-u u posljednjih nekoliko mjeseci. Kako je vidljivo u službenoj korespondenciji NCVVO-a, jedna od članica Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature u utorak 15. rujna 2020. između 12:28 i 13:28 sati, u sustavu Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja, poznatijem kao Postani student, unijela je niz promjena. Do toga je došlo nakon drugostupanjske odluke koju je donijelo Povjerenstvo koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, a koja je donesena nakon što je stručna radna skupina iz NCVVO-a odbila učenicima usvojiti prigovor.

Da pojasnimo okolnosti, objava rezultata jesenskog roka mature bila je 9. rujna, a na isti dan su imenovani novi članovi Povjerenstva. Rok za prigovore na ocjenu bio je 11. rujna, a objava konačnih rezultata bila je 16. rujna. Dan prije objave konačnih rezultata, novoimenovana članica Povjerenstva, inače i koordinatorica za ispite iz Matematike Neda Lesar, unijela je izmjene žalbi za predmete Engleski i Njemački jezik. Bodovi su dodani, prema njezinom očitovanju, na odluku Povjerenstva o prihvaćanju prigovora te ih je ona samo trebala unijeti u aplikaciju Postani student.

Upisala im bodove, a ostavila status: ‘Prigovor se ne usvaja’
Kod 11 prigovora na rezultate ispita iz Engleskog jezika, kojima su progovori već bili odbijeni, koordinatorica Matematike je naknadno priznala jedan bod, čime je sedmero učenika, koji su trebali pasti, dobilo dvojku i umjesto pada – prošlo maturu. Četvorici ni taj dodatni bod nije pomogao da prođu. Koordinatorica Matematike unijela je i izmjene i u rezultate prigovora na dva ispita Njemačkog jezika, no obojici učenika je dala dva boda, čime su obojica spašeni od pada tog ispita.

Međutim, da stvar bude bolja, iako im je priznala bodove, kod svih 13 učenika ostavila je da status žalbe glasi: ‘Prigovor se ne usvaja’. Naravno, to nije moglo proći neprimijećeno. Da stvar bude još bolja, koordinatorica i članica Povjerenstva dan kasnije sama se javila djelatnici NCVVO-a, koordinatorici za strane jezike, da joj prijavi kako je u njezinoj odsutnosti unosila izmjene u bodovima za koje su zaprimljeni prigovori i to za predmete za koje ona nije koordinator.

Koordinatorica za strane jezike tada je krenula proučavati izmjene i zaključila da se radi o nepravilnostima, o čemu je 5. listopada obavijestila predsjednika Upravnog vijeća NCVVO Josipa Faričića.

Stručna radna skupina za Engleski jezik pri NCVVO-u u listopadu je Upravnom vijeću dostavila i opširno obrazloženje zašto te izmjene ne mogu biti prihvaćene. Ukratko, tvrdili su da o rezultatima prigovora mogu odlučivati samo stručnjaci za određeno područje, a ne Povjerenstvo imenovano od strane ministra.

Naime, Povjerenstvo tzv. “drugostupanjske” žalbe nije dostavilo Stručnoj radnoj skupini, već je samostalno odlučilo o dodjeljivanju bodova pristupnicima čije su prigovore u “prvom stupnju” odbile stručne radne skupine NCVVO-a. Kao razlog iz Povjerenstva su naveli činjenicu da učenicima nije detaljno odgovoreno gdje su pogriješili.

– Ovom se službenom bilješkom ograđujem od postupanja Nede Lesar u predmetu “korekcije u aplikaciji Postani student”, napravljene bez mojega znanja, prema navodnoj odluci Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature, meni nepoznatog sastava i neutvrđenih ovlasti i kompetencija, kako prema svim pristupnicima koji su dobili sporne bodove, tako i prema svojim sustručnjakinjama – članicama stručnih radnih skupina za Engleski i Njemački jezik, koje je Odluka NCVVO-a o imenovanju za školsku godinu 2019./2020. obvezala na sudjelovanje u rješavanju prigovora, a za korekcije Nene Lesar uopće nisu bile konzultirane, piše u službenim bilješkama koordinatorice za strane jezike.

Dodatni bod na eseju iz Hrvatskog, a ravnateljica morala zvati čak i Plenkovića zbog pritiska?!
O ovom se incidentu raspravljalo i na sastanku s koordinatorima iz NCVVO-a. U službenim bilješkama jedne od koordinatorica navodi se kako je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić na jednoj od sjednica ustvrdila da su se korekcije u bodovanju morale izvršiti zbog pritiska te “nekoliko puta spomenula da je zbog toga čak morala ‘kontaktirati Plenkovića’”.

– Na moj upit da bih željela dobiti na uvid odluku o imenovanju iz koje bi bili vidljivi sastav, ovlasti i kompetencije spomenutoga jedanaestročlanog Povjerenstva za praćenje državne mature MZO-a kod rješavanja prigovora na odbijene prigovore, ravnateljica je odgovorila da ne može pokazati tu odluku, da je to Povjerenstvo imenovala bivša ministrica, ali je svojim višestrukim referiranjem na Povjerenstvo dala zaključiti da se u njemu osim nje i predmetne koordinatorice za ispite državne mature, i tajnica Ustanove. Ravnateljica je ustvrdila da su se korekcije u bodovanju morale izvršiti zbog izvjesnog pritiska, u čemu joj je na sastanku podršku javno dala i načelnica Istraživačkog-razvojnog odjela pokušavajući nas uvjeriti u nužnost postupka, piše u dokumentaciji.

Na sastanku održanog 1. listopada u prostoriji 430, spominje se i reakcija predmetne koordinatorice iz Hrvatskog jezika koja je primijetila promjenu u sustavu kod jednog pristupnika koji je dobio dodatni bod. O tome, navodi službena bilješka, nije bila obaviještena ona niti stručna radna skupina nadležna za rješavanje prigovora. Korekciju od dodatnog boda na eseju je također izvršila koordinatorica iz Matematike.

– U cijeloj raspravi više puta prozvana i adresirana predmetna koordinatorica za ispite državne mature iz Matematike, koja je sjedila do mene, nije izustila niti jednu jedinu riječ. Rasprava je okončana prije nego sam stigla iznijeti podatke o korekcijama bodovanja ispita iz Njemačkog jezika na osnovnoj razini, prepričava tijek sjednice koordinatorica za strane jezike u službenoj bilješci.

Kulminiralo je sve u veljači, kada je Katavić za novu načelnicu Odjela za organizaciju i provedbu ispita Državne mature imenovala upravo koordinatoricu koja je u sustav NISpVU unijela sporne izmijene.

Dali ostavke: Nisu uvažavali naše prijedloge
Zbog svega se na sjednici Upravnog vijeća 26. veljače glasalo o ostavci ravnateljice NCVVO-a, no za smjenu Ivane Katavić glasalo je samo dvoje članova Vijeća. Dvojica su bila protiv smjene, jedan suzdržan, a jedan je prije glasanja otišao sa sastanka. Sa sastanka se inače, zanimljivo, povukao zaposlenik MZO-a Ivica Šušak iz Uprave za visoko obrazovanje, ovlašten za poslove ravnatelja Uprave za visoko obrazovanje. Suzdržan je bio Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Za ostanak ravnateljice Katavić glasali su Josip Faričić, predsjednik Upravnog vijeća NCVVO-a i profesor sa Sveučilišta u Zadru i Mirko Ruščić, profesor splitskog PMF-a.

Razočarani ishodom glasanja, Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt, koji su glasali protiv Katavić, podnose ostavku koju je Vlada prihvatila u četvrtak. Prvotni je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, a potonji izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.