Za Hrvatsku bez pasa na lancu – počela službena rasprava o inicijativi udruga za izmjenu Zakona o zaštiti životinja

Održan je prvi sastanak u Ministarstvu o zahtjevima kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. Predstavnici udruga, Mreže i skloništa iznijeli su prijedlog da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane” izbriše riječ „stalno” te da se dodaju prekršajne odredbe ili da se na drugi način u potpunosti zabrani držanje pasa na lancu, odnosno držanje pasa vezanih.

Na inicijativu udruga za zaštitu životinja koje su pokrenule kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, prošloga tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak predstavnika Ministarstva, udruga,   Mreže za zaštitu životinja, skloništa za životinje i veterinarske inspekcije. Povodom zahtjeva udruga za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja, Ministarstvo je izjavilo da će „pravovremeno informirati javnost o daljnjim mjerama i postupanjima vezano za poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i odgovorno posjedovanje pasa), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu”.

 

 

Predstavnici udruga, Mreže i skloništa iznijeli su prijedlog da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane” izbriše riječ „stalno” te da se dodaju prekršajne odredbe ili da se na drugi način u potpunosti zabrani držanje pasa na lancu, odnosno držanje pasa vezanih. Smatraju da je to jedini način da se zabrana ove vrste zlostavljanja životinja i provede u praksi, što je nužno i moguće. Predočili su potresnu fotodokumentaciju stanja na terenu koja pokazuje da zbog nedorečenosti Zakona psi proživljavaju fizičke i psihičke patnje, zbog čega nitko ne odgovara.

Pojasnili su da odredba kakva je trenutačno u Zakonu ne brani trajno držanje pasa na lancu,  sprječava provedbu i onemogućava lokalnim zajednicama donošenje potpune zabrane. Jasna zakonska zabrana na razini države pomogla bi lokalnim zajednicama da lakše provedu svoju obavezu kontrole držanja uvjeta životinja, ne bi zahtijevala od njih daljnja propisivanja, a ne bi ni komunalne redare stavljala u nezahvalnu poziciju da moraju mjeriti dužinu lanca na kojoj je pas zlostavljan.

Ministarstvo poljoprivrede tijekom sastanka ukazalo je na potrebu jačanja komunikacije na lokalnoj i regionalnoj razini vezano za način držanja pasa na lancu s ciljem potpune zabrane držanja pasa stalno vezanih, kao kulturnog postignuća civilnoga društva. Udruge su navele da su svjesne važnosti edukacije te ju godinama kontinuirano provode u gradovima i općinama. Naglasile su da bi dugoročno jedino potpuna zabrana držanja pasa na lancu dovela do boljih uvjeta držanja, a time i smanjenja broja napuštenih životinja s obzirom na to da su psi na lancu često i neoznačeni, necijepljeni i nekastrirani, pa od njih dolaze nove neželjene životinje koje lokalne zajednice trebaju zbrinuti.

Predstavnici udruga i skloništa istaknuli su da je Kampanja dobila nevjerojatno veliku podršku medija, kao i građana među kojima, prema anketama, 80 posto njih podržava zabranu držanja pasa na lancu, čemu u prilog ide i gotovo 55 tisuća potpisa peticije, prikupljenih u kratkom vremenu. Predali su predstavnicima Ministarstva podrške Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse te spomenuli upravo pristiglu podršku Udruge gradova. Zaključili su da bi zakonska zabrana držanja pasa na lancu donijela puno dobroga Hrvatskoj, i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

Udruge očekuju konkretan potez Ministarstva u cilju potpune zabrane držanja pasa na lancu te nastavljaju kampanju koju je, između ostalih, podržala i međunarodna organizacija OIPA, čija je članica i udruga Prijatelji životinja. Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i Prijatelji životinja te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja, koji su pokrenuli nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, podsjećaju sve da na www.zabranimolanac.net potpišu ovu važnu peticiju i podijele ju na društvenim mrežama. Također, građani mogu pisati Vladi na gradjani@vlada.hr i ministrici poljoprivrede na kabinet@mps.hr tražeći potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu.

IZVOR: Prijatelji životinja

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.