U Vodicama završeno 3.prvenstvo Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole

U Vodicama je u subotu 16. prosinca 2023. održana završna razina sudoku natjecanja – III. Sudoku Prvenstva Hrvatske (SPH) za osnovne i srednje škole, u organizaciji Hrvatske Mense i enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita, te u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO).
 

 
Finalnom natjecanju u Vodicama prethodila su školska i regionalna natjecanja. Na školskom natjecanju, koje je održano 27. listopada 2023, u 459 škola nastupilo je 8059 sudokaša, u tri uzrasne kategorije: 1 445 Juniora (srednjoškolci), 3 936 Kadeta (V.-VIII. razred OŠ), te 2 678 Bistrića (I.-IV. razred OŠ). Ponajbolji su se plasirali na regionalno natjecanje, koje je održano 25. studenoga 2023. po županijama razvrstanim u 4 regije: Osijek, Rijeka, Split i Zagreb. Na regionalnom natjecanju je nastupilo 1203 sudokaša, i to 222 Juniora, 566 Kadeta i 415 Bistrića. Za Bistriće je ovo bilo završno natjecanje, a pobjednici po regijama su: Marin de Martini (OŠ Lipik), Noemi Zoričić (OŠ Kraljevica), Rita Mešin (OŠ Bol, Split) i Karla Cindrić (OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb).

Prema definiranom ključu na državno je natjecanje u Vodicama pozvano po 40 Kadeta i Juniora s njihovim mentorima. Na kadetskom natjecanju postoljaši su bili: 1. Karla Grgić (OŠ Vladimir Nazor, Trenkovo), 2. Bruna Denić (OŠ Split 3) i 3. David Blekić (OŠ Trnsko, Zagreb). U juniorskoj konkurenciji zlatom se kao i prošle godine okitila Tina Bratim (III. gimnazija, Split), srebro je osvojio Dario Vuksan (XV. gimnazija, Zagreb), a broncu Dora Kovačević (Gimnazija Županja). Na državnom natjecanju je provedeno i ekipno natjecanje pobjedničkih timova iz regija koji su zajednički rješavali zadatak povezanih 5 sudokua, a rezultat se pribrojio zbiru osvojenih pojedinačnih bodova. Kod kadeta najbolji su bili Varaždinci (V. OŠ Varaždin), a kod Juniora Splićani (III. gimnazija).

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i sudionici svjetskih natjecanja. Sudoku zadaci su raspoređeni u 4 cjeline: brzinac, klasika, varijacije i matematika. Cilj ovog natjecanja je kod djece i mladih razvijati interes za rješavanje logičkih zadataka kojima unaprjeđuju svoje vještine važne za njihov profesionalni i osobni razvoj. Za natjecatelje su osigurane brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, društvene igre, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice.

Važno je naglasiti da Sudoku natjecanje svake godine bilježi znatno povećanje broja prijavljenih učenika u odnosu na prethodnu godinu. Između ostaloga, cilj projekta je i da iznjedri nove mlade logičare za nastup na svjetskim prvenstvima u sudoku (World Sudoku Championships) i logici (World Puzzle Championships).

Samom natjecanju u subotu prethodilo je opušteno druženje i upoznavanje u petak navečer, uz radionicu logičkih zagonetki i pub kviz. U rješavanju zadataka u subotu su se okušali i zainteresirani nastavnici – mentori, a održano je i revijalno timsko natjecanje 20 ekipa po dvoje juniora i kadeta, sastavljenih prema prema rezultatu postignutom na ovom finalu. Za ponajbolje su i u ovim natjecanjima osigurane vrijedne nagrade.

Natjecanje su nagradama i donacijama podržali: Element d.o.o., Soho d.o.o., Travel Point Croatia j.d.o.o., Alfa d.d., Museum Shop, TZ Vodice i Grad Vodice.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.