U novu školsku godinu uz besplatan prijevoz i udžbenike, financijsku podršku srednjoškolcima te brojne druge pogodnosti

I u školskoj godini koja je pred vratima, Međimurska županija, uz niz drugih oblika podrške, osigurava  besplatan prijevoz učenicima, besplatne udžbenike, pomoćnike u nastavi, te financijsku pomoć srednjoškolcima i studentima, a sustav osnažuje i novim obrazovnim modelima.

U upravo obnovljenom područnom školskom odjelu u Sivici, na konferenciji za medije, izneseni su modeli podrške koju Međimurska županija i u novoj školskoj godini pruža roditeljima i učenicima.

Svi učenici imat će besplatan prijevoz autobusom ili vlakom, osigurani su i pomoćnici u nastavi za djecu s razvojnim poteškoćama, a srednjoškolci će dobiti 50 eura pomoći za nabavku radnih materijala. Četiristotinjak osnovaca prolazit će nastavu građanskog odgoja, a nadareni učenici dobivaju još jedan centar izvrsnosti. Nastavlja se provođenje programa besplatnog prijevoza vlakom za sve naše redovne studente i to neograničeno na području Hrvatske, kao i stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zvanja i djece hrvatskih branitelja. Početak akademske godine donosi i novi ciklus jednokratnih potpora studentima te nagrade dobitnicima rektorovih nagrada.

Ovom nizu dobrih vijesti važno je dodati i da 4. rujna u školske klupe u našem kraju sjeda veći broj učenika nego lani: osnovaca će biti 9.430, nešto više nego prošle godine, a među njima 1.203 prvašića. U srednju školu u rujnu polazi 3.791 učenik, a prošle školske godine srednjoškolaca je bilo 3.707.

Svim učenicima i dalje osiguravamo besplatan prijevoz autobusom i vlakom, bez obzira na udaljenost do škole, a svim srednjoškolcima po 50 eura pomoći za nabavu radnih materijala te pozivamo roditelje da sačuvaju račune. Studenti će i dalje moći besplatno neograničeno putovati cijelom zemljom, a osigurat ćemo im i jednokratne potpore. Naš niz centara izvrsnosti pojačali smo novim – centrom izvrsnosti u Graditeljskoj školi Čakovec za područje obrade keramike. Za 117 učenika s razvojnim poteškoćama osigurali smo 107 pomoćnika kako bismo djeci omogućili ravnopravno praćenje nastave i svladavanje gradiva, a sve to prate i velika, kontinuirana ulaganja u objekte naših obrazovnih ustanova. Neće izostati ni stipendije za djecu hrvatskih branitelja, niti za  učenike u obrtničkim zvanjima, za što raste interes“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši i novost: u 15  škola uvodi se program građanskog odgoja kojim će se, u prvoj fazi, obuhvatiti 400-tinjak učenika od 5. do 8. razreda. Riječ je o školama u Belici Domašincu, Draškovcu, Donjem Kraljevcu Goričanu, Hodošanu, Maloj Subotici, Nedelišću, Orehovici Prelogu, Pribislavcu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu na Muri Šenkovcu i Štrigovi. Međimurska županija osigurala je tiskanje dvaju priručnika za predmet Građanski odgoj te besplatnu edukaciju za nastavnike i nastavnice, kao doprinos ovom važnom obrazovnom iskoraku.

Cjelodnevna nastava provodit će se eksperimentalno samo u jednoj školi u Međimurju – u Osnovnoj školi Podturen – a produženi boravak imat će djeca od 1. do 4. razreda u 11 osnovnih škola.

Učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješnu školsku godinu, a mi ćemo nastaviti raditi na stvaranju najboljih mogućih uvjeta u obrazovnim ustanovama“, dodao je župan.

ČUVAJTE RAČUNE

Roditelji srednjoškolaca trebaju sačuvati račune za radne materijale da bi ostvarili pravo na 50 eura pomoći. Učenici međimurskih srednjoškolskih ustanova, račune će dostaviti u škole, dok će za one koji pohađaju srednje škole izvan Međimurja, Županija raspisati javni poziv po kojem će dostaviti račune te ostvariti pravo na pomoć, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, prosvjetu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

PRIJEVOZ

Međimurska županija izdvojit će iz proračuna ukupno 437.985 eura kako bi za roditelje prijevoz djece do škole bio besplatan.

U ime prijevoznika o proceduri ishođenja iskaznica govorio je Davor Tkalec. „U prva dva tjedna nastave učenici će dobiti potvrde u matičnim školama o subvencioniranom prijevozu, koje će roditelji potom ovjeriti potpisom i popuniti svoj dio obrasca. Potvrde se potom dostavljaju u ured Autobusnog kolodvora u Čakovcu. Fotografije nisu potrebne, a cijena izrade iskaznice je 20 eura.

U novu školsku godinu Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije također se uključio novim programom zaštite zdravlja, kojim će pojačati detektiranje problema prekomjerne težine u djece te usmjeravanje prema rješavanju problema. U tom smislu, nastavlja se i briga o zdravoj prehrani u školama koja je za roditelje također besplatna.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.