Pomor pčela u gornjem Međimurju!

“Šteta je pčelarima u emocionalnom smislu nemjerljiva, a novčana doseže i 20.000 eura bez dobiti od meda koji neće vidjeti. Pomozite nam da svi shvate da cvetnjak horvatski ne može bez pčela niti će cvetnjaka bez pčela biti“, naglasio je predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.
 

 
Prije nekoliko dana ponovio se strašni scenarij od prošle godine te je Međimurje pogodio novi pomor pčela izazvan neodgovornim tretiranjem poljoprivrednih kultura. Ovoga puta pomor pčela odigrao se u gornjem Međimurju, najviše u pojasu Gornjeg Mihaljevca. Zato su se u tom mjestu danas okupili oštećeni pčelari i predstavnici pčelarskih udruga Međimurja i Hrvatske na kojoj su uz župana Međimurske županije Matiju Posavca govorili pčelari te predstavnici pčelarskih udruga Međimurja i Hrvatske.

Pčelar Mladen Mikulan pretrpio je veliku štetu i – shrvan gubitkom – u kratkom obraćanju zamolio je za pomoć.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je rekao: „Na imanju smo jednog vrijednog čovjeka, gospodina Mikulana koji s kolegama Bogdanom i Trupkovićem proizvode najbolji med u Hrvatskoj. To trebamo cijeniti.  Stojimo iza svake riječi pčelara, iza svake njihove emocije i pružit ćemo svu moguću podršku. Materijalna šteta će se sanirati: pomoći će Općina, pomoći će Međimurska županija, nadam se i Ministarstvo poljoprivrede, zbog čega ću kontaktirati ministricu, međutim problem su institucije koje su zakazale. Nadam se da će te institucije ovo shvatiti kao poziv s vjerom da se ovo više neće događati. Mnogo ulažemo u održivi razvoj i zato su nadležni dužni nama učiniti sve da se ovo više ne ponavlja. Kada je o edukaciji riječ, Međimurje ima izvrsnu poljoprivredno-savjetodavnu službu na čelu s magistrom Šubićem i vjerujem da će uložiti dodatne napore u edukaciju ratara“, kazao je župan.

Željko Trupković, predsjednik međimurske Udruge pčelara, oštro je dodao da Međimurje već treći puta bilježi trovanje pčela: „Imali smo sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, dobili smo hodogram, dobili smo odgovor na pitanje kolika je zakonska kazna za počinitelje i dobili smo – treće trovanje! Je li to ispravan put? Mislim da nije. Šteta je pčelarima u emocionalnom smislu nemjerljiva, a novčana doseže i 20.000 bez dobiti od meda koji neće vidjeti. Pomozite nam da svi shvate da cvetnjak horvatski ne može bez pčela niti će cvetnjaka bez pčela biti“, naglasio je Trupković dok je njegov kolega Dražen Kocet predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza svjedočio da nažalost pomora pčela ima diljem Hrvatske.

Očito da u ratarskim redovima ima ljudi koji ne znaju ili ne žele znati kako rukovati sredstvima za zaštitu bilja. Ne smijemo ovu godinu završiti bez rješenja tog problema. Ratari moraju osvijestiti da pčele pomažu da i sami ostvare veću dobit od svoga rada“, rekao je Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Načelnik Općine Gornji Mihaljevec  Goran Lovrec obećao je pomoć pčelarima da lakše prebrode katastrofu te također zagovarao sustavnu zaštitu pčela i pčelara.

Donirajte Udrugu Mlada pera

 

 

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.