Predstavljanje istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji”

Predstavljanje istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji”Udruge Fade In i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) predstavit će rezultate istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” u prostorijama Knjižnice «Nikola Zrinski» (Trg Republike 4, 40000 Čakovec), 27. lipnja 2023. godine u 14 sati.

Rezultate istraživanja predstavit će Bojan Nonković i Karlo Držaić (BRID), a  nakon predstavljanja održat će se diskusija na temu drugačije budućnosti tekstilne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. U razgovoru će sudjelovati tekstilne radnice i radnici, predstavnice i predstavnici obrazovnih ustanova, donositelja odluka, sindikata, poslodavaca, i civilnog društva.

“Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” obuhvaća povijesni pregled i pruža uvid u osobne i iskustvene iskaze bivših i sadašnjih radnica i radnika ove nekad značajne proizvodne grane.

„Posljednja dva desetljeća tekstilnu industriju u Hrvatskoj karakterizira smanjenje broja radnika, smanjenje proizvodnje i pogoršanje uvjeta rada. Međutim, razgovori s radnicama i radnicima u Osijeku daju naslutiti da za proizvodnju domaćeg tekstila još ima prostora, uz okretanje zaštiti radničkih prava i promišljanju održivijeg tekstila.“ – Bojan Nonković (BRID)

„U šest mjeseci provedenih s bivšim i sadašnjim osječkim tekstilcima, kao i učenicima koji se školuju za rad u tekstilnoj struci, imamo osjećaj da smo otkrili tek natruhe jedne puno veće priče o sudbini  tekstilne i modne industrije koja se pred našim očima pokušava izbaviti iz teškoća. Za deset godina u Osijeku možda više neće biti krojača koji će znati iskrojiti muško odijelo ili večernju haljinu, jer se gase krojački obrti.“ – Martina Globočnik i Miroslav Sikavica (Fade In)

Ovaj projekt jedan je segment društveno-umjetničkog projekta koji Fade In provodi u sklopu Muzeja osobnih priča u Osijeku. Umjetnički segment projekta obuhvaća kratka video svjedočanstva bivših radnica koja su izradili nagrađivani redatelj Miroslav Sikavica i redateljica Martina Globočnik, kao i izložbu radova učenica i učenika Obrtničke škole i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka. Radove je fotografirao Jasenko Rasol, a izložbu je likovno osmislila dizajnerica Barbara Blasin. Izložba naziva Drugačija budućnost tekstila je moguća!  će biti izložena u desecima krojačkih salona u Osijeku, Čakovcu, Požegi i Zagrebu.

Kontakt za medije:

Morana Ikić Komljenović (Fade In) – morana.komljenovic@fadein.hr, 0913233001

Voditeljica projekta: Morana Ikić Komljenović

Istraživanje i razgovori dio su šireg projekta PO MJERI kojeg provodi udruga Fade In iz Zagreba u partnerstvu s udrugom BRID, s ciljem boljeg razumijevanja položaja tekstilnih radnica u Hrvatskoj te zagovaranja strateških rješenja i održivih modela upravljanja i razvoja tekstilne industrije. Projekt PO MJERI financijski je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.                                                                     

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.