Plitvički maraton 2023. godine

Plitvički maraton, kao dio ponude sportsko-rekreacijskog turizma ovog kraja, tradicionalno se održava prvi vikend u lipnju. Jedna od najstarijih i najzelenijih hrvatskih utrka svake godine privlači sve više natjecatelja te će i ove godine dovesti natjecatelje iz više od 25 zemalja. 38. Plitvički maraton održat će se od 02. do 04. lipnja, a ove godine natjecatelji mogu birati između staze od 5 km, polumaratona (21 km) i maratona (42km). Zanimljivost je da je ove godine Plitvički maraton dio kalendara natjecanja 1. Hrvatske cestovne lige koja se održava u suradnji s Hrvatskim Atletskim savezom. Broj natjecatelja je ograničen na 1.000 osoba i to 350 na polumaratonu koji se trči u čast Valentine Valjak (preminule pobjednice 35. Plitvičkog polumaratona), 350 na maratonu i 300 na utrci od 5 km. Svaki natjecatelj u svom startnom paketu dobije i ulaznicu za Nacionalni park. Start utrke je u 09:00 sati, 03.06.2023. godine na Mukinjama, ispred ŠRC Mukinje – Sportska dvorana.

Trčanje kroz najveći i najstariji Nacionalni park je poseban doživljaj duha i tijela gdje se postigne savršena harmonija. Prijavite se već danas!

Što za Vas znači trčanje? Kakvi Vas osjećaji preplave kad netko spomene trčanje i da obožava trčati? Zamišljate li sebe kao slobodnu osobu, bez obaveza, na svježem zraku, zamišljate li kako otpuštate sav stres i sve negativne emocije? Jer upravo to i je trčanje! Trčanje je mnogima draga fizička aktivnost kojoj daju prednost pred svim drugim aktivnostima. Ovo je veoma jednostavno te se samo morate odlučiti i krenuti. Trčanje ima niz blagodati za ljudski organizam jer smanjuje rizik od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara i niza drugih bolesti. Studije su pokazale da trčanje uvelike poboljšava mentalno i emocionalno zdravlje i pomaže u postizanju dugovječnosti. Neke od studija provedenih na osobama koje su trčale su potvrdile da se one nakon samo 30 minuta trčanja osjećaju bolje, te trčanje djeluje pozitivno na ljude koji boluju od depresije i srodnih poremećaja. Zanimljivo je da trčanje na otvorenom, dok se uživa u prizorima predivne prirode povećava samopouzdanje. Ovo je samo dodatni razlog za doći na Plitvički maraton, zamislite samo sve prizore koji  će se otkrivati pred Vama… Trčanje, kao fizička aktivnost doprinosi našem cjelokupnom boljem fizičkom izgledu, svježijem izgledu kože te poboljšanju držanja. Redovno trčanje doprinosi zdravlju srca i povećanju gustoće kostiju te poboljšava izdržljivost zbog čega se treninzi čine sve ugodnijima.  Trčanje je aerobna aktivnost koja će vam ubrzati cirkulaciju, metabolizam i potrošnju masti.

Atletski klub Plitvice osnovan je 2017.g, na inicijativu lokalnih sportskih entuzijasta koji su se bavili raznim sportovima. Ideja je bila da se stvori jedan novi sportski klub na području koje je bogato prirodnim ljepotama i čijem sportskom djelovanju bi se priključilo lokalno stanovništvo, radi podizanja svijesti o zdravom načinu života. 2020. godine., Atletski klub Plitvice dobiva koncesiju za organizaciju 35. Plitvičkog maratona, najstarijeg maratona u Hrvatskoj. Nakon uspješno odrađene prve godine, Atletski klub Plitvice postaje organizator i svake iduće godine.

Promocija atletike kao jedne od najstarijih sportskih disciplina, rad sa djecom kao temelj budućnosti u vidu aktivnog bavljenja sportom i stvaranje lijepog okruženja u lokalnoj zajednici njihov je krajnji cilj. Danas klub broji pedesetak članova.

Ovo je najstariji maraton u Hrvatskoj i zbog sve veće popularnosti trčanja, utrka je na svjetskoj razini trčanja na kojoj zaslužuje i biti. Stoga, spakirajte svoje tenisice i dođite trčati najzeleniji maraton u Hrvatskoj.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.