NASA predstavila kuću koja vjerno simulira Crveni planet, uskoro ulaze stanari

Četiri male sobe, teretana i puno crvenog pijeska – NASA je predstavila kuću u kojoj će od lipnja biti zatvoreno četvero ljudi više od godinu dana kako bi simulirali život na Marsu.

Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Houstonu u Teksasu.

Četvero volontera koji će tamo živjeti pomoći će u pripremi buduće misije na Crveni planet. Mjerenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti NASA će bolje razumjeti “resurse” koji se moraju osigurati tijekom ovog ambicioznog putovanja, rekla je u utorak Grace Douglas, voditeljica programa CHAPEA koji nadzire ovaj eksperiment.

“To će biti doista važna informacija za donošenje ključnih odluka o resursima”, rekla je ona tijekom novinarskog obilaska staništa.

Takva misija dolazi s “vrlo strogim ograničenjima mase”, dodala je.

Volonteri će živjeti u kući od 160 četvornih metara u kojoj su dvije kupaonice, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namijenjena za medicinsku skrb, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica.

Zračna komora vodi do “vanjske” rekonstrukcije okoliša Marsa – iako se još uvijek nalazi unutar hangara.

Nekoliko komada opreme koje bi astronauti vjerojatno koristili razbacano je po podu prekrivenom crvenim pijeskom, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik.

Tu je i traka za trčanje na kojoj će tobožnji astronauti hodati obješeni na trake kako bi simulirali manju gravitaciju crvenog planeta.

“Ne možemo ih tjerati da samo hodaju u krug šest sati”, našalila se Suzanne Bell, voditeljica NASA-inog Laboratorija za bihevioralno zdravlje i izvedbu.

Četiri volontera koristit će traku za trčanje kako bi simulirali duga putovanja vani za prikupljanje uzoraka, podataka ili izgradnju infrastrukture, rekla je.

Članovi prvog eksperimentalnog tima tek trebaju biti imenovani, ali je agencija izjavila da će odabir “slijediti standardne NASA-ine kriterije za kandidate za astronaute”.

Znanstvenici će redovito testirati reakciju posade na stresne situacije, poput ograničenja dostupnosti vode ili kvarova opreme.

Stanište ima još jednu posebnost: isprintano je 3D tehnologijom.

“To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju staništa na drugim planetarnim ili lunarnim površinama”, rekla je Douglas.

NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je većina fokusa agencije na nadolazećim misijama Artemis, čiji je cilj vratiti ljude na Mjesec po prvi put u pola stoljeća.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.