Zabavna crtica iz male baranjske općine: neobično brza intervencija državne administracije

Šef baranjske policije, načelnik Policijske postaje Beli Manastir, Ivan Tkalec, ocijenio je kako nekoliko transparenata kojima Općina Čeminac najavljuje svoj dan, 27. svibnja, ugrožavaju sigurnost prometa, pa je odlučio poduzeti korake da se uklone.

No, načelnik Općine Čeminac, dr. Zlatko Pinjuh, smatra kako je riječ o kapricu policijskog načelnika i podsjeća da je Tkalec bio jedan od predvodnika demonstracija protiv općinskih vlasti u Čemincu kada se ondje uvodio red u plaćanje komunalne naknada, što se vlasnicima velikih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva nikako nije sviđalo. Tkalec ih je podržao u takvom prosvjedu.

U Upravi za ceste Osječko baranjske županije, nadležnoj za prometnice na kojima su postavljeni sporni transparenti, kažu kako je ovo jedinstven slučaj da se policija obratila inspekciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa zahtjevom da se obavi nadzor. Svakome je, naime, jasno da postavljeni transparenti iznad ceste na visini većoj od šest metara ni na koji način ne ugrožavaju promet, no inspekcija je promptno, čim je zaprimila dopis s potpisom načelnika belomanastirske policije, zatražila očitovanje Uprave za ceste.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Za inače tromu državnu administraciju, sve se odvijalo neuobičajeno brzo: šef baranjske policije poslao je inspekciji Ministarstva prometa dopis potkraj radnog vremena u ponedjeljak 21. svibnja, već u srijedu ujutro Danilo Popović, viši inspektor cesta, zatražio je očitovanje Uprave za ceste, a odatle je, sljedećeg dana, s potpisom Tihomira Glavaša Općini Čeminac naređeno da transparente na kojima, uz državni grb i obilježje općine, piše ”25 godina samostalnosti Općine Čeminac”, uklone iznad prometnica. Uz prijetnju da će to, ne postupe li tako, učiniti tvrtka Cesting, a račun za troškove uklanjanja, biti ispostavljen Općini.

Zanimljivo je da se nitko od aktera ove bizarne priče ne poziva na konkretan članak Zakona o cestama, već općenito na taj zakon, tako da nije jasno što je zapravo sporno u postavljanju transparenata koji ni na koji način ne ometaju, niti dovode u pitanje, sigurnost prometa.

Iz Policijske uprave Osječko-baranjske Telegramu nije odgovoreno na pitanje je li policija i inače tako revna kada se radi o postavljanju oznaka (reklama, transparenata i slično) pored prometnica, a nije nam odgovoreno ni na pitanje temeljem kojeg članka Zakona o cestama je općina Čeminac učinila prekršaj. U županijskoj Upravi za ceste, Franjo Sušec, suradnik za sigurnost prometa, rekao nam je kako je Općina Čeminac pogriješila što nije tražila suglasnost za postavljanje transparenta, no da bi je sigurno dobili da su podnijeli zahtjev.

Zanimljivo je međutim, da se na istoj državnoj cesti Osijek – Beli Manastir, u mjestu Kozarac, ispred pekare u Međimurskoj ulici 14, nalazi reklama postavljena ni metar-dva od ceste, za koju vlasnik također mora imati suglasnost da bi je mogao postaviti. No kuća u kojoj je pekara, u vlasništvu je šefa belomanastirske policije, Ivana Tkaleca, koji ju je iznajmio vlasniku pekarskog obrta. Naravno, taj slučaj Tkalec nije prijavio inspekciji Ministarstva prometa niti županijskoj Upravi za ceste.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.