U Vučedolu pronađeni glodavci za koje se mislilo da su ovdje izumrli

Više od pola stoljeća smatralo se da je u Hrvatskoj izumro glodavac slijepo kuče, no iz Vučedola kod Vukovara stiže senzacionalna vijest. Tamošnji stanovnici javljaju da postoje kolonije tih životinja, izvještava Telegram.

“Vidjela sam u vrtu da se stabljika poriluka trese. Muž je štihačom izvukao čudnu dlakavu životinju, veću od krtice, bez repa i očiju”, ispričala je za Hrvatski radio Vukovar Snježana Ištuk te dodala da im je slijepo kuče pojelo 80 posto biljaka krumpira.

Dolazi specijalizirani tim iz Zagreba

Fotografije ovog glodavca poslala je u Javnu ustanovu za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije, a voditelj ustanove Pavao Dragičević ih je pregledao te je odmah po dojavi izašao na teren.

“Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepoga kučeta na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo”, kazao je Dragičević.

Prebacit će ih na novu lokaciju

Dragičević je dodao i kako će vlasnicima podmiriti nastalu štetu te možda preseliti koloniju ovih glodavaca na drugu lokaciju. Inače, slijepo kuče je u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća živjelo na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici. U drugoj polovici 20. stoljeća zabilježena su nalazišta u Andrijaševcima, Nuštru, Antinu i Pačetinu, no od 1984. godine smatralo se izumrlom vrstom jer terenska istraživanja nisu urodila pronalaskom kolonija.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.