Hrvatski akademski sportski savez proslavio 30. obljetnicu postojanja

U svečanoj akademskoj atmosferi Kockice, zgrade Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, 7. veljače održan je UniSport Stars – Godišnja dodjela nagrada Hrvatskog akademskog sportskog saveza za akademsku godinu 2022./2023. te proslava jubilarnog 30. rođendana HASS-a koji kroz Zakladu UniSport Srce želi biti partner koji povezuje akademsku zajednicu i sustav sporta, podržava studente sportaše putem stipendija te inovativne ideje i projekte na temu obrazovanja, sporta i zdravog stil života. Organizatori utrke Zagreb Advent Run na ovoj su proslavi dodijelili donaciju prikupljenu tijekom utrke održane u prosincu, a ček od €4.000 primio je ravnatelj Zaklade te proslavljeni hrvatski rukometaš, osvajač olimpijskog zlata, Goran Šprem.

Uz predstavnike akademske zajednice, svečanosti su prisustvovali uvaženi uzvanici iz političke i sportske javnosti – predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Europske sveučilišne sportske asocijacije Adam Roczek, predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić te ostali uvaženi rektori i dekani, članovi Izvršnog odbora Svjetske sveučilišne sportske federacije Marko Žunić i Fernandno Parente, kao i brojni poznati hrvatski sportaši.

Želje za rođendan poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac: “Veliko mi je zadovoljstvo i čast biti dio 30. obljetnice Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Prije svega, čestitala bih na svim uspjesima i postignućima te velikoj promociji studentskog sporta pomoću koje je HASS kroz ovih 30 godina postao sastavni dio sustava hrvatskog sporta. Naši sportašice i sportaši naši su najbolji promotori u svijetu, a tu značajnu ulogu ima upravo akademska zajednica. Ono što me posebno veseli su nagrade poput one najuspješnijeg europskog sveučilišta koja je pripala Sveučilištu u Zagrebu dvije godine zaredom, na čemu im također čestitam. Vlada je u dva mandata učetverostručila resurse za sport, a time i Hrvatskom akademskom sportskom savezu te ovom prilikom želim da i dalje nastavite stvarati uspješne studente kroz sustav sporta i obrazovanja.

30 godina mladosti, sporta i postignuća

Hrvatski akademski sportski savez ove godine obilježava tri desetljeća postojanja i predanog djelovanja kao krovno sportsko udruženje i jedini nacionalni sportski savez zadužen za akademski sport u Hrvatskoj. Od svog osnutka 1994. godine, HASS je postao ključna institucija u promicanju sportske izvrsnosti, fair playa i tjelesne aktivnosti među studentima diljem Hrvatske.

Najveći rast i razvoj proživljava upravo u posljednjih 10 godina, a osim stalnih nastojanja da omogući sudjelovanje studenata sportaša na nacionalnim i međunarodnim sveučilišnim sportskim događanjima, HASS ima bogatu povijest organiziranja i domaćinstava međunarodnih sportskih događaja među kojima se ističu Europske sveučilišne igre 2016. godine u Zagrebu i Rijeci.

Hrvatski akademski sportski savez osnovan je 1994. godine i siguran sam da taj početak nije bio nimalo lak. Okupljeni oko entuzijasta i malog broja sveučilišta, samo vjera i vizija održavali su ih da će savez postati ovo što je danas, a mi se nadamo i puno više. Danas Hrvatski akademski sportski savez broji preko 100 natjecateljskih dana, nadmetanja u 20 sportova te preko 30 000 studenata uključenih u jedan od oblika tjelesnog vježbanja koje organiziramo. Jedan od glavnih okidača za takve brojke zasigurno su bile Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. godine kojih se rado sjećamo. Ove godine imamo i najveću podršku Ministarstva turizma i sporta i Vlada Republike Hrvatske na čemu se od srca zahvaljujem, a mi ćemo naći pravi način da takvu podršku opravdamo na najbolji mogući način”, poručio je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić.

Zalog za nove generacije

Hrvatski akademski sportski savez kroz Zakladu UniSport Srce želi biti partner koji povezuje akademsku zajednicu i sustav sporta, podržava studente sportaše putem stipendija te inovativne ideje i projekte na temu obrazovanja, sporta i zdravog stil života. Millenium promocija i Run Croatia, organizatori utrke Zagreb Advent Run, prepoznali su te vrijednosti i na UniSport Stars proslavi Zakladi UniSport Srce dodijelili donaciju prikupljenu tijekom utrke održane u prosincu. Ček od €4.000 primio je ravnatelj Zaklade te proslavljeni hrvatski rukometaš, osvajač olimpijskog zlata, Goran Šprem.

Ovaj značajan jubilej stoga označava dugogodišnje doprinose sportskoj zajednici i bit će proslavljen nizom događanja tijekom cijele godine. Uz centralni događaj gale večere i dodjele nagrada najboljima, planirana su bogata sportska natjecanja, spektakularna nacionalna završnica UniSport Finals, konferencije i projekti koje će okupiti sve dionike u akademskoj i sportskoj zajednici.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.