Tko su najvolonteri Međimurske županije?

U čakovečkoj Gimnaziji Josip Slavenski, u sklopu Sajma dobrote, jučer su dodijeljene tradicionalne nagrade za najvolontere Međimurske županije. Ovu nagradu Županija je uvela još 2011. u okviru obilježavanja Europske godine volontiranja te se od tada bira najvolonterka ili najvolonter te najvolonterska organizacija godine.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je ponosan na ljude koji se nesebično daju i čine našu zajednicu boljom, a čestitke volonterima uputila je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač.
 

 
Među ljudima koji volontiranjem našu zajednicu čine boljom jačajući je plemenitošću, najvolonterkom je proglašena Marta Markač iz Goričana. Martu je istaknuo rad u prihvatno-tranzitnom centru na graničnom prijelazu Goričan  gdje je od početka prihvata raseljenih ljudi iz Ukrajine sudjelovala u organizaciji i pripremi centra. Pronalazila je i motivirala ljude na uključivanje u humanu aktivnost te koordinirala rad više od 200 volontera centra. Osobno se snažno angažirala na prihvatu Ukrajinaca, među kojima je bilo najviše majki s djecom te starih osoba.  Pronalazila bi im smještaj i prevoditelje, pribavljala potrepštine, organizirala čak i automehaničarske radove. Marta Markač svojim je predanim radom rasteretila službe za prihvat izbjeglih osoba i pomogla Stožeru civilne zaštite Međimurske županije te zato zasluženo primila županijsku nagradu Najvolonter.

Nagrada Najvolonterska organizacija za 2022. godinu pripala je Gimnaziji Josip Slavenski Čakovec za niz volonterskih akcija njihove Grupe za učenje i volonterske aktivnosti izvan škole. U sklopu tog programa u Gimnaziji se dugi niz godina pomaže učenicima koji imaju poteškoća u svladavanju nastavnog gradiva čime dobivaju obje strane – i oni koji pomoć primaju kao i oni koji je pružaju te na taj način razvijaju samopouzdanje i vještine podučavanja, kao i osjećaj odgovornosti. Uz koordinaciju i poticanje Volonterskog kluba škole mnogi su se učenici uključivali u akcije dobrote: pomogli su u preseljenju Udruge za sindrom Down Međimurske županije, uključivali se u njihove akcije senzibiliziranja javnosti, volontirali su u Udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ-a, u Crvenom križu Čakovec, u MURID-u, u Humanitarnoj udruzi za pomoć djeci bez adekvatne roditeljske skrbi Fijolina, Udruzi slijepih, pomagali u očuvanju okoliša uz stručnjake javne ustanove Međimurska priroda, pomagali i u provođenju sportskih manifestacija itd.

Na svečanosti su podijeljena i priznanja za iznimne dosege u volontiranju, a primili su ih: Mirjana Deždek-Ciglar, volonterka  Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda, Dalibor Klobučarić, volonter Udruge slijepih Međimurske županije, Nada Igrec, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih osoba Međimurske županije.

Priznanja su dodijeljena i sljedećim udrugama:

Udruga za sindrom Down Međimurske županije, Žene poduzetnice Međimurja, Udruga umirovljenika Dekanovca te Udruga oboljelih od leukemije i limfoma.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.