Foto: PMF

Hrvatskoj na olimpijadi 4 srebra srebrnog sjaja i 2 bronce brončanog sjaja

Hrvatski učenici nastavljaju nizati uspjehe na međunarodnim natjecanjima u znanju. Za posljednji u nizu pobrinula se šestorka koja je nastupila na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih – naši učenici osvojili su čak četiri srebrne i dvije brončane medalje. Osim medalja pokazali su se kao pravi ambasadori svoje zemlje iskazavši znanje, ali i kulturu ponašanja pa neka pati koga smeta!
 

 
S Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF) stižu izvrsne vijesti – naši učenici do 16 godina i ove su godine sudjelovali na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) te osvojili četiri srebrne i dvije brončane medalje.

Medalje osvojilo šestero učenika
Srebrne medalje osvojili su Kim Radešić iz Gimnazije Pula, Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu te Roko Marić iz iste škole. Broncu su dobili Luka Ozvačić iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu te Lana Krog iz I. Gimnazije u Varaždinu.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih održavala se od 2. do 12. prosinca u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, a naši su učenici rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test.

Sudjelovalo 250 učenika iz 44 države
Kako navode s PMF-a, u natjecanju su sudjelovale 44 države i oko 250 učenika iz cijelog svijeta.

– Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i uz vođenje Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja. Na odabir nacionalnog tima za olimpijadu pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Testiranja se provode u organizaciji mentora s Prirodoslovno- matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a potom se na fakultetu provode i pripreme za natjecanje, pojašnjavaju s PMF-a.

Upravo su djelatnici tog fakulteta sudjelovali u odabiru i pripremama učenika: Tajana Begović s Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić s Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić s Fizičkog odsjeka. Osim zaposlenika PMF-a, u pripremi učenika sudjelovali su i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a Marco Fraccaro i Mislav Barić te kolege s Biološkog odsjeka Željka Vidaković Cifrek i Josip Skejo. Sudjelovanje Hrvatskih učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.