Foto: Martin Tuitero/Twitter

Ukrajinci pregazili Ruse na istoku, okružili važan grad, izazvali paniku

U jednom danu napredovali su više nego Rusi u zadnja dva mjeseca, a danas nastavljaju tjerati Ruse koji su doživjeli kolaps na fronti širine 35 kilometara

Ruski komentatori od proljeća i pokretanja njihove već opjevane sporohodne ofenzive na Donbas, sanjali su kako će ove ili one ukrajinske formacije staviti u okruženje, “evo tek što nisu”. Nisu uspjeli. Sad su Ukrajinci napravili upravo to u iznenadnom udaru jugoistočno od Harkiva. U jednom danu napredovali su više nego Rusi u zadnja dva mjeseca, konstatira Novi list u opširnoj analizi.

Nakon žestoke artiljerijske pripreme i baraža višecijevnim bacačima navođenih raketa HIMARS na širokom području od Balaklije preko Izjuma do Kupjanska, jučer su pokrenuli iznenadni napad na ključno rusko uporište Balakliju, grad jugoistočno od Harkiva i Čuhuiva, kojim prolaze važna komunikacijska čvorišta.

Uslijedio je brzi udar ukrajinske 3. tenkovske brigade i jedne od brigada njihove Teritorijalne obrane. Pregazili su ruske snage u Verbivki, predgrađu Balaklije. Potom su, prema informacijama austrijskog analitičara Toma Coopera, sa sjevera opkolile Balakliju i oslobodile mjesto Jakovenkovo, a zatim prodrli u sjeverni dio Balaklije.

Panika nakon munjevitog udara

“Uzrokovali su takve gubitke i paniku pukovnije LNR-a [op. a. tzv. Luhanske Narodne Republike, izmišljene državne tvorevine pod ruskom kontrolom, osnovane na području okupiranog Luhanska nakon početka rata u Ukrajini 2014. godine], koja je činila garnizon grada, da su – prije nego što su pobjegli – digli u zrak most neophodan za opskrbu ruskih trupa južno od lokalnog dijela rijeke Sjeverni Donjec”, piše Cooper.

Čini se da ovaj bijeg proruskih separatističkih snaga nije zaustavljen još barem 15 do 20 kilometara po glavnoj cesti sve do područja sela Morozovka, Savyntsi, Rakivka, Dovhalivka i Zalyman, smještenih istočno od Balaklije. Da stvar bude gora po Ruse, Zalyman, s južne strane rijeke Sjeverni Donjec već je pod ukrajinskom kontrolom.

Koliko je agresivan i brz bio ovaj munjeviti ukrajinski napad na Balakliju najbolje svjedoči ruska perspektiva. Prenosimo riječi FSB-ovca Igor Girkina Strelkova, ratnog zločinca koji pokrenuo čitavu ovu tragediju u Ukrajini 2014. godine, a nakon što je pao u nemilost Kremlja pretvorio se u “vojnog analitičara”.

“Izvori su zabilježili izuzetnu smjelost neprijateljskih napada – zauzimanje položaja na “oklopima i kotačima”, probijanje u njih velikom brzinom izravno na tenkovima i drugim vozilima, zbog čega je topništvo izgubilo sposobnost udaranja neprijatelja na putu do naših položaja”, žali se Strelkov na svom Telegram kanalu.

U okruženju sve južno od rijeke

Koje su posljedice ukrajinskog napada? Ovim prodorom Ukrajinci su u okruženje stavili sve ruske jedinice od Balaklije pa južno preko rijeke, uključujući Bayrak, Novu Husarivku, koja je danas oslobođena, i Nortsivku.

No, Ukrajinci ne staju! Ukrajinske snage danas su oslobodile grad Volokhiv Yar, također važno cestovno čvorište, smješteno oko 18 kilometara sjeveroistočno od Balaklije, na glavnoj cesti prema Izjumu i Kupjansku. pa nastavili napredovati još 18 kilometara prema gradu Shevchenkove.

Fotografije i video zapisi pokazuju mehanizirane ukrajinske jedinice kako prolaze kroz oslobođene gradove i sela, a dočekuju ih stanovnici koji su bili pod okupacijom još od početka ožujka.

Specijalci na pick-upovima tjeraju Ruse

Daleko ispred njih napreduju male i brze ukrajinske specijalne snage koje na pick-up vozilima jure cestama i uništavaju ili zarobljavaju sve što ima nesreću da im se nađe na putu.

Društvenim mrežama dijele se video zapisi koji svjedoče da su prodrli duboko iza bilo kakvog ruskog fronta. U zasjedama uništavaju ruske Gradove, višecjevne lansere raketa koji bi inače smješteni barem desetak kilometra iza fronta, zapljenjuju ruska zapovjedna vozila, koja koriste zapovjednici bojni i brigada, zarobljavaju ratne zarobljenike…

Sve je više indicija da su Rusi doživjeli totalni kolaps na frontu između Balaklije i Shevchenkove u dužini od čak 35 kilometara.
 

 
“Sad je jasno zašto su Rusi bili tako zabrinuti…”

“Čini se da je ovo bilo dobro isplanirano. Ukrajina je očito koncentrirala svoje oklopne snage na slaboj točki ruske obrane, gdje su bile samo lake ruske snage. Ukrajinske jedinice nisu stale nakon zauzimanja gradova, već su nastavile napredovati dalje.

Mislim da sad znamo zašto su Rusi jučer bili toliko zabrinuti ovom ofenzivom. Čini se da Rusija nema jake rezerve u ovom području koje bi se mogle brzo poslati da popune rupe i ojačaju ključne gradove. Ukrajina tu može imati brojčanu i oklopnu nadmoć.

Linija fronte je ogromna, ali Ukrajina samo treba pronaći slabe točke u liniji i na njima koncentrirati masu oklopa, topništva/HIMARS-a i profesionalnih jedinica.

Ovaj dio fronte očito su držale lake SOBR i mobilizirane snage ruskih separatista. Čak bi i tenkovska četa mogla biti dovoljna da se probije”, primjećuje analitičar Rob Lee.

Molitva za “heroje Baškirije i Samare”

Da je situacija izuzetno teška, potvrđuju i ruski Telegram kanali koji su se još jučer popodne počeli moliti za “heroje iz Baškirije i Samare”, okružene i odsječene u samoj Balakliji.

Ova histerična i panična reakcija ruskih propagandista otkrila je još jednu zanimljivu informaciju, a to je da su “heroji iz Baškirije i Samare” zapravo pripadnici SWAT timova ruske policije, poznatih kao SOBR. Ovo pokazuje realnost ruske situacije s popunom ljudstva duž cijelog fronta u Ukrajini.

Od ranije je poznato da sekundarne frontove drže s izuzetno malobrojnim snagama, a situaciju pod kontrolom pokušavaju držati artiljerijom, koja svojom masovnošću treba “zastrašiti” Ukrajince od bilo kakvih pokušaja napada.

Nakon što je ruski Generalštab prihvatio “mamac” višemjesečnih ukrajinskih najava ofenzive prema Hersonu i prebacio oko 60% svih ruskih formacija iz Donbasa prema Hersonu i Zaporižju na jugu Ukrajine, očito je da Rusi ove sekundarne frontove više u potpunosti ne mogu držati ni s mobiliziranim separatistima, čije je pješaštvo pretrpjelo katastrofalne gubitke u nizu ruskih ofenziva u Donbasu, već sad linije bojišta pokušavaju držati i policijskim snagama.

Ovo im više ne može proći nekažnjeno

Koliko to ima smisla, potvrđuju i ruski vojni blogeri na Telegramu, koji su SOBR-ovcima odlučili davati “upute na daljinu” kako da koriste teško naoružanje koje imaju na raspolaganju, jer za tako nešto uopće nisu obučeni.

Ranije bi Rusima ovakav pokušaj držanja fronta prošao nekažnjeno, no posljednjih mjeseci ukrajinske oružane snage dobile su sposobnost uspostaviti premoć ili barem paritet u artiljeriji na određenim, prvo uskim, sad sve širim sektorima bojišta.

Kompletni članak i analizu pročitajte u Novom listu!
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.