STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA

snijeg u Međimurju

Jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa, američki Accuweather, objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu u Europi.

Prema prognozi, zapadnu i središnju Europu čekaju snažne oluje, dok istočnu Europu čeka mirna i blaga zima; ipak u drugom dijelu zime mogu se u dva navrata očekivati jači prodori hladnoga zraka.

Veliku Britaniju i Irsku očekuju snažnije oluje tijekom prosinca i veljače s velikim količinama oborina. Osim opasnosti od poplava, velike probleme u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj mogao bi uzrokovati i olujni vjetar. Ipak, ne očekuju se obilne snježne padavine jer temperature zraka neće biti toliko niske.

Oluje s obilnom kišom zahvatit će i Njemačku, Francusku, Nizozemsku i Belgiju, čak i prije službenog početka zime. Moguće su poplave, ali i olujni vjetrovi koji bi mogli izazvati veće materijalne štete.

Na ovom području Europe zima će donijeti iznadprosječne temperature.

Skijališta u Alpama mogu očekivati snijeg nešto kasnije nego uobičajeno, ali bi se zato sezona mogla ponešto produžiti.

Sjever Španjolske može očekivati porast količine oborina krajem zime, dok ostatak Španjolske i Portugala čeka ispodprosječna razina padavina.

Period dužeg suhog razdoblja može se očekivati i duž Balkanskog poluotoka. Nakon poplava koje su zadesile pojedine dijelove Balkana u kolovozu, slijedi suha zima s iznadprosječno toplim vremenskim periodima.

Olujni sustavi koji će utjecati na ovu regiju će općenito biti slabiji i ne očekuje se ponavljanje poplava.

Manje količine snijega očekuju se na Dinaridima i Karpatima.

Ne očekuju se dulji periodi hladnoće i ispodprosječnih temperatura. Tek krajem zime hladna fronta mogla bi prouzročiti pad temperature na onu uobičajenu za zimu, no sveukupno će temperature biti puno više od uobičajenih.

Područja od Slovačke i Ukrajine pa sve do baltičkih zemalja suočit će se pak s velikim hladnoćama ove zime.

Blag početak zime učinit će prodore hladne fronte još intenzivnijima, te će mogućnost za snježne padavine biti puno veća. Ipak, ne očekuje se dugotrajnije zadržavanje snježnog pokrivača.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.