Grad Beč oživljava ulice umjetničkim djelima

“Umjetnički projekti u javnom prostoru važan su doprinos oblikovanju gradskog krajolika, oni prožimaju okolinu i dostupni su svima”, kažu iz Grada Beča, prenosi H-Alter.

Grad Beč započeo je projekt oživljavanja ulica umjetničkim djelima po uzoru na sličnu praksu iz Londona.  Za sada se pilot-projekt provodi u tri bečka okruga gdje su međunarodno priznati umjetnici oblikovali prometna križanja.
 

 
“Ulična umjetnost popravlja raspoloženje i unosi boju u naš život, posebno za tmurnih dana. Beč je šarolik grad, što se treba odražavati i na njegovim prometnicama”, izjavila je Ulli Sima, članica bečkog gradskog poglavarstva za inovacije, urbanizam i mobilnost.

Tako je ulicu u12. bečkom okrugu Meidling “pokrio” motiv tradicionalnog ukrajinskog tepiha u jarkim bojama koji ujedno predstavlja simbol solidarnosti s ukrajinskim narodom. U 22. gradskom okrugu Donaustadt na raskrižju je nastao još jedan „tepih“ oslikan živim bojama, dok će križanje u 15. okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus krajem travnja zauzeti umjetnička djela u obliku puževa koji će pozivati na usporavanje automobilskog prometa, ali i na zaustavljanje pješaka.

“Umjetnički projekti u javnom prostoru važan su doprinos oblikovanju gradskog krajolika, oni prožimaju okolinu i dostupni su svima”, zaključuju iz Grada Beča te najavljuju da će se projekt uskoro proširiti i na druge dijelove grada.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.