Američki državni tajnik nominirao Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća

Američki državni tajnik Antony Blinken nominirao je Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća, odnosno za ulazak u grupu država čijim građanima kojem nisu potrebne vize za putovanje u SAD.

Ovaj korak prema putovanjima bez viza prepoznaje ogroman hrvatski napredak da ispuni stroge standarde za zemlje koje sudjeluju u programu. Radujemo se još jačim američko-hrvatskim odnosima – napisao je Blinken.

Izaslanstvo iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti u rujnu dolazi u posjet MUP-u te će dati završnu ocjenu, nakon čega prijedlog treba potvrditi Kongres i to u ovoj fiskalnoj godini koja i završava u rujnu.
No, kako doznaje Večernji iz više diplomatskih izvora, čim je Blinken predložio Hrvatsku, proces je praktički gotov.

Na tu je objavu reagirao hrvatski premijer Andrej Plenković.
– Zahvaljujem državnom tajniku Blinkenu  na pozivu u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima. Uz intenzivan rad Vlade RH, MVEP-a i MUP-a na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta – odgovorio je premijer Plenković.
Dodao je i kako “potvrđujemo partnerstvo Hrvatska i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD” te kako se “radujemo daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza”.
– Po dovršetku preostalih proceduralnih koraka u SAD-u, hrvatski državljani će u SAD putovati bez viza. Ta važna odluka rezultat je višegodišnjeg rada na ispunjavanju zahtjevnih uvjeta – od spuštanja razine odbijenih zahtjeva za vize na 2,69% preko jačanja sigurnosne i pravosudne suradnje do razmjene informacija s FBI-em, TSC-em i drugim agencijama SAD-a – komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
– Ohrabreni današnjom važnom porukom naših američkih partnera koju smatramo  dodatnom potvrdom naših izvrsnih bilateralnih odnosa – nastavljamo predano raditi na ispunjavanju svih programskih uvjeta nadajući se skorom potpunom uključivanju Hrvatske u Program izuzeća od viza – dodao je.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.