Kako odabrati novi posao (za potpuno shvaćanje pročitati do kraja!)

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Uvjeren sam da je jedan od poslova na kojem posebno dolazi do izražaja spretnost zaposlenika posao prodavača. Sjećam se nekadašnjih trgovina s pultovima kad bi vas prodavačica posluživala, vi bi rekli što želite, a ona bi vam to donosila na pult, nudila izbor i usput ponudila još nešto.
Danas se posao prodavačice svodi na punjenje polica i naplaćivanje na blagajni i izgubio je smisao od svog korijena riječi – prodavati.  Koliko puta vam se desilo da želite nešto pitati te prodavačice i naiđete na dvije koje pune police i usput živahno razgovaraju. Na vaš upit brzo i kratko odgovaraju samo da vas čim prije otkantaju kako bi nastavile s hvaljenjem što je on za nju kupio ili napravio ili tračanjem što je jadnoj Marici koja je sad na kasi iza njenih leđa napravio. Nestala je ona nijansa u kojoj prodavačica prodaje. No moram priznati da u zadnje vrijeme kod nekih trgovačkih centara primjećujem plodonosno poboljšanje na tom polju i prodavačice su vrlo ljubazno i susretljivo ne samo odgovorile na moj upit nego me i odvele do mjesta gdje je traženi proizvod i pomogle pri odabiru (znate one scene kad muškarci kupuju po spisku koji su im žene napisale i onda zovu mobitelom i postavljaju pitanja tipa jel’ ovo ili jel’ ovo, a može li ovo i usput fotografiraju s mobitelom da ženi pošalju i vizualni prikaz svojih muka kroz što oni prolaze i moraju odabrati!), a u nekim gdje je to pravilo prodavanja prije bilo uvriježeno počinje opadati kvaliteta te prodaje pa vam se više ne ide tamo kaufen.

Ja sam konobar i moje zanimanje je usko povezano s prodajom. Nije tu samo odnijeti jelovnik i primiti odabir gosta te ga proslijediti u kuhinju, gostu treba sugerirati ne samo glavno jelo nego mu naglasiti da je zdravo pojesti i juhu, da mu treba salata jer izgleda da mu nedostaje vitamina i minerala, da mu treba i desert jer mu je pao šećer u krvi i bolje mu je da popije dva decilitra vina, ne samo jedan, jer je malo blijed u licu!

E sad, da bi to sve konobar znao ponuditi gostu i da gost vidi da konobar zaista zna o čemu priča nužno je da konobar sam i isproba sve to što prodaje. Zato u pravim restoranima postoji praksa, recimo kad se mijenja jelovnik, da kuhar pripremi sva jela i prezentira ih šefu i konobarima da oni imaju pojma što će uopće prodavati. Dakle, konobar prodaje ono što je i sam isprobao i tu je jedan od ključeva uspješnog konobara! Ja osobno zaista to podržavam, štoviše redovito isprobavam sve što se nalazi na jelovniku čisto da vidim da li se održava kvaliteta!

I zato mi se sad javlja problem: što ako ću promijeniti posao?

Recimo, zaposlim se na benzinskoj crpki! U stvari to je još OK, točim i ja sam gorivo na toj benzinskoj crpki i mogu mirne duše reći da sam isprobao proizvod koji prodajem. Isto tako recimo i kao prodavač u pekari, kupujem i ja tu te proizvode i sve sam isprobao i nema frke s prodavanjem. Čak bi bilo OK i recimo u trgovini s televizorima, i ja sam kupio tu svoj, koristim ga i mogu preporučiti.

Problem bi nastao da se zaposlim recimo u Sex shopu i sad dođe mušterija i želi kupiti igračku, ali se ne može odlučiti između vibratora i dilda. I što sad ja da kažem: isprobao sam i jedno i drugo i preporučujem…što?

Zato kad mijenjate posao pamet u glavu, ne može bilo tko prodavati bilo što! Ili ipak može uz preinaku one Nije za mene, za frenda je! u Nisam ja probao, ali frend mi je rekao! ???

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.