Najavljen program obilježavanja Dana Grada Čakovca

Grad Čakovec svoj dan obilježava 29. svibnja, a spomen je to na isti datum daleke 1579. godine kada je grof Juraj IV Zrinski podgrađu čakovečke tvrđave dao status slobodnog trgovišta. Posljednjih je godina program obilježavanja Dana Grada Čakovca bio ispunjen višednevnim kulturnim, sportskim i društvenim događanjima, no spoj još uvijek važećih epidemioloških mjera, lokalnih izbora i kišovitog te hladnog proljeća ove je godine uvjetovao nešto skromniji program.

Ipak, ni ove godine ne nedostaje zanimljivih sadržaja za sve generacije, a ono što nas očekuje od srijede 26. do subote 29. svibnja, u utorak su ispred prostorija Turističke zajednice Grada Čakovca najavili čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te pomoćnik direktora gradske Turističke zajednice Marijo Krčmar. Rekavši kako će bez obzira na aktualno stanje, Čakovec i ove godine imati svečani program kakav dolikuje najvećem gradskom prazniku, Kovač se prisjetio i povijesti grada te njegovog razvoja u ova četiri i pol stoljeća. „Danas je Grad Čakovec postao najbolji grad za život u Hrvatskoj, na što smo, uz brojna druga priznanja, izrazito ponosni.“, zaključio je Kovač.

Ovogodišnja proslava započinje u srijedu, 26. svibnja, postavljanjem sada već tradicionalne izložbe fotografija Čakovec nekoć 5. Izložba će biti otvorena u zgradi Scheier, a na fotografijama će se moći vidjeti motiv čakovečkog Starog grada kroz brojna desetljeća. „Pozoj nad Čakovcem“ ime je ovogodišnje Najakcije odabrane na Natječaju Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece. Međimurski informatički klub – nositelj akcije, na trodnevnim radionicama će djecu upoznavati s poviješću grada pri čemu će poseban naglasak biti na legendi o Pozoju. U sklopu radionica, u jezeru pod zidinama Starog grada, polaznici će samostalno izrađivati i oslikavati zmajeve koje će na kraju i puštati. U četvrtak, 27. svibnja građane u Centru za kulturu očekuju dva događaja; otvaranje likovne izložbe „Mostovi prijateljstva – Čakovec – Sarajevo – New York“, autora Adina i Mije Hebib i koncert diplomanata i učitelja Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec.

Vrhunac obilježavanja je Svečanost povodom Dana Grada Čakovca, koja će se održati u petak, 28. svibnja u Centru za kulturu u Čakovcu, a na kojoj će nagrade i priznanja povodom Dana Grada dobiti najzaslužniji  pojedinci, udruge i tvrtke s našeg područja te oni koji su svojim rezultatima obilježili proteklu godinu. Plaketu Grb Grada Čakovca dobio je Stjepan Mesarić, nagradu Grada za životno djelo Branko Grabar i posthumno Vladimir Kapun, a godišnje nagrade idu Ivanu Pranjiću, tvrtki „Rudi-express“, Sportskom streličarskom klubu „Čakovec“, Gradskom puhačkom orkestru Čakovec, svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu Međimurja i Udruzi antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije. U ime nagrađenih, na svečanosti će govoriti Ivan Pranjić, aktualni predsjednik čakovečkog ogranka Matice Hrvatske.

Nedavno otvorena obnovljena gradska tržnica ugostiti će u petak i subotu brojne izlagače cvijeća i jagoda, a dopuste li do vikenda to epidemiološke mjere, postoji mogućnost preseljenja izlagača u sam centar grada. Petak će u jezeru Starog grada završiti plesnom predstavom Studija suvremenog plesa „Teuta“ koji će uz Čakovečke mažoretkinje na istom mjestu nastupiti i u subotnju večer, a mažoretkinje će već tradicionalno, u društvu Gradskog puhačkog orkestra prodefilirati centrom grada u petak, neposredno prije središnje svečanosti u Centru za kulturu. Subota je bogata raznim sadržajima za građane, pa će se tako uz Tržnicu cvijeća i jagoda moći posjetiti i automobilistička utrka „Velika nagrada Čakovca“, koja će se voziti središtem grada. Uz vodstvo turističkih vodiča, u subotu je organizirano besplatno razgledavanje grada, „Potraga za blagom“ za najmlađe, kao i predstava dramske radionice Dječjeg gradskog kazališta.

Program obilježavanja Dana Grada Čakovca

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera - IBAN: HR3124020061100838696

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.