Foto: PU Međimurska

U međimurskim romskim naseljima pronađena droga Galaxy

Nakon što je u Međimurju, posebice u romskim naseljima, pojavila izrazito opasna droga Galaxy, policija je provela višemjesečnu akciju „Gardelin” kojom je zbog proizvodnje i prodaje te droge obuhvatila 13 osoba.

Glasnogovornik policijske uprave Radovan Gačal rekao je na konferenciji za novinare da je policija u protekloj godini, u komunikaciji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine te radom na terenu detektirala opasnu sigurnosnu pojavu i zdravstveni problem.

Riječ je o sintetskom kanabinoidu čiji su konzumenti uglavnom osobe mlađe životne dobi pa je policija je odmah krenula u preventivne akcije i opsežno istraživanje. Gačal je naglasio da je riječ o iznimno opasnoj drogi, jednoj od štetnijih na tržištu.

To je čista kemija! Kada liječnici govore o tome kažu da samo nekoliko konzumacija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Imali smo na području naše županije situacije kada su liječnici spašavali živote, a kažu da je u kombinaciji s alkoholom to još puno gora varijanta, dakle izuzetno štetna droga“, upozorio je Gačal.

Voditelj Službe kriminalističke policije Zlatko Baranašić istaknuo je da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 13 osoba u dobi od 17 do 57 godina starosti s područja Grada Čakovca i okolice.

Sintetski kanabinoid proizvodio 27-godišnjak iz Čakovca, proizveo najmanje tri kilograma

“Utvrđeno je kako je 27-godišnjak s područja grada Čakovca proizvodio sintetski kanabinoid na način što je biljnu bazu, odnosno čaj od kadulje tretirao otapalom baze sintetskih kanabinoida skupine JVH koja se popularno naziva ‘Galaxy’.

“Prvoosumnjičeni je u istraživanom periodu proizveo i prodao minimalno oko tri kilograma takve droge”, rekao je Baranašić.

Istaknuo je i kako je prosječna ulična doza iznosila oko 0,02 grama, a cijena za navedenu gramažu iznosila je u prosjeku oko tri eura, što znači da je cijena kilograma oko 150 tisuća eura.

Ostali osumnjičenici su drogu pakirali u manje smotuljke i prodavali i to najčešće u naseljima Piškorovec, Parag, Orehovica, Pribislavec, Podturen, Kuršanec, Kotoriba i Mursko Središće.

U pretragama više objekata, vozila i osoba pronađeno je oko 2,5 kilograma sintetskog kanabinoida, ali i stvari za njegovu proizvodnju, kao što su sušilica i dehidrator, te 13 kilograma čaja od kadulje, što je baza za proizvodnju sintetskog kanabinoida.

Zaplijenjene su i druge vrste droga – oko 1,8 kilograma marihuane, 1168 tableta ecstasyja, manja količina amfetamina te kokaina, pojasnio je Baranašić te oduzeto i desetak mobitela te 7230 eura i automatska puška s dodacima i streljivom.

Policija je četiri osobe starosti od 28 do 31 godine i jednog maloljetnika od 17 godina privela inspektorskom nadzorniku dok su dvije osobe već na izdržavanju kazne zatvora.

Tijekom istraživanja utvrđeno je 30 kaznenih djela zlouporabe droga, a ukupno će biti prijavljeno 13 osoba.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.