Foto: Screenshot YT

VIDEO: Ne pali tršćake!

U Hrvatskoj velike površine tršćaka nestaju u većinom namjerno izazvanim požarima i to kontinuirano, iz godine u godinu. Iznimka nije ni Međimurje. Oduvijek se tršćake smatralo bezvrijednim staništima te je bila česta praksa paljenja radi tzv. „uljepšavanja i uređenja krajolika“. Izgorjeli tršćaci se sporo ekološki obnavljaju, jer iako on relativno brzo naraste, potrebno je vremena da vrati svoju bioraznolikost.

U Međimurskoj županiji nalazi se 13 vrijednih kompleksa tršćaka, a TOP tri tršćaka jesu tršćak pored Podturna, Varaždinsko jezero te na prvom mjestu kao najznačajniji i najveći tršćak ističe se Akumulacija Dubrava. Tršćaci su između ostalog nezamjenjivo stanište i gnjezdilište nekim vrstama ptica.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode početkom ove godine pokrenula je medijsku kampanju u tiskanim i elektroničkim platformama s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja tršćaka. Na You Tube kanalu Međimurske prirode objavljen je prvi video „Ne pali tršćake‟. U videozapisu uz tršćake, glavni akter je novinar, profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor filozofije, Ivan-Goran Herman iz Belice, mnogima poznat i po glumačkim rolama predstava Kazališne družine Štolcer te kao glazbenik u bendu Captain’s Daughter & The Sailors.

Pogledajte video „Ne pali tršćake!‟

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.