30 godina Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ Štrigova

Prije 30 godina međimurski vinogradari i vinari odlučili su udružiti svoje iskustvo, znanje i ideje te su se okupili u Društvo vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Štrigova koje veliki jubilej obilježilo Skupštinom u prekrasnom ambijentu restorana Terbotz u Železnoj Gori.

Predsjednik Društva, David Štampar u svom je obraćanju okupljenima prikazao povijest Društva od samog njegovog početka 1992. do današnjeg dana. Svoje je izlaganje započeo riječima: „Za nekoga tko slavi 30. rođendan možemo reći da je još uvijek jako mlad, da tek dolaze godine u kojima će rasti  i stasati te sakupljati životna iskustva i ostvarivati zacrtane ciljeve. Međutim, kad govorimo o određenom društvu, udruzi, zajednici istomišljenika, slobodno možemo tvrditi da je takva skupina ljudi vrlo iskusna u onome čime se bavi, bogata uspjesima, znanjima i postignućima te da je ostvarila svoju svrhu, smisao i izazov koji je pred nju bio stavljen.“,  rekao je Štampar.
 

 
Društvo vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Štrigova bilo je prvo takvo društvo u Hrvatskoj, a nastalo je zahvaljujući viziji profesora Franje Lovreca koji je postao i prvim predsjednikom te  je osim same inicijative o osnutku Društva, u suradnji s dr. Zvonimirom Bartolićem, tadašnjim predsjednikom Ogranka Matice hrvatske Čakovec, osmislio i ime udruge „Hortus Croatiae“ što je u prijevodu Hrvatski cvjetnjak.

U početku su se članovi Društva bavili vinogradarstvom i vinarstvom iz hobija, danas to rade profesionalno u vlastitim vinarijama i kušaonama pred kojima je prosperitetna i svjetla budućnost te se mogu pohvaliti iznimno kvalitetnim vinima koja pariraju onima u najpoznatijim vinskim regijama Francuske, Njemačke i Italije. Vinari svakodnevno rade na unapređenju kako sebe tako i tehnologije za proizvodnju vina.

Predsjednik Društva David Štampar dodijelio je priznanja aktivnim članovima Društva, prijateljima Društva, prvim predsjednicima, počasnim članovima, a za ostvarenu suradnju, promociju Udruge te stalnu potporu i podršku radu u ostvarivanju ciljeva Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Štrigova zahvalnice su primili: Milorad Šubić, Marijan Čižmešija, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te stručni suradnik Turističke zajednice Općine Štrigova Josip Mikec.

Čestitke članovima Društva na 30 godina rada, ali i na dosadašnjim rezultatima uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je zahvaljujući njihovim vrhunskim vinima Međimurje trajno upisano na svjetsku enološku kartu. Naime, međimurska vina posljednjih su godina nagrađena na Decanteru, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina.

Skupština je zaključena riječima predsjednika Društva: „Iako smo proslavili veliki jubilej, to nikako ne znači da ćemo se „uspavati“ i prestati rasti. Nije još postignuto sve planirano, već se u predstojeće radne zadatke kreće sa posebnim entuzijazmom, svježim zanosom, postojanim žarom i avanturističkim duhom kako bi se ostvarili posve novi potencijali i ideali.“, zaključio jesadašnji predsjednik Društva David Štampar.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.