Film sa snažnom porukom ‘U zagrljaju rijeke’ snimljen u Međimurju

U zgradi Scheier, članovi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Turistička zajednica Međimurske županije organizirali su, u okviru Dana Matice hrvatske, pretpremijeru filma ‘U zagrljaju rijeke’, autora Bobbyja Boška Grubića, Hrvata koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Film ‘U zagrljaju rijeke’ prati pjesnika, u bolesničkoj postelji, sučeljenog s reakcijom okoline na mogućnost njegove smrti. Upečatljiva priča o traganju čovjeka za samim sobom  snimljena je protekle godine u Međimurju, u Županijskoj bolnici Čakovec, te uz Muru kod Podturna.

Film je nastao na književnom predlošku, istoimenoj priči poznatog hrvatskog pisca Mire Gavrana, ujedno predsjednika Matice hrvatske. Priča U zagrljaju rijeke objavljena je još 2000. godine u Njemačkoj, u antologiji Podunavski svjetovi, prevedenoj na nekoliko jezika.

 „Film je topla priča koja simbolizira vrijednosti koje su poznate za međimurski kraj, a drago mi je da je u njemu sudjelovala vrhunska glumačka ekipa, koji je snimljen prema priči Mire Gavrana, ujedno predsjednika Matice Hrvatske, s kojim odlučno surađujemo, a Bobby Grubić kojem je ovo prvi igrani film na hrvatskom jeziku, je trostruki dobitnik američke televizijske nagrade Emmy. Izuzetno mi je drago da su svi zadovoljni uvjetima i gostoprimstvom u Međimurju, želim filmu puno uspjeha na međunarodnim filmskim festivalima na koji će se prijavljivati jer je to ujedno i promocija Međimurja, a sigurno je da suradnju nastavljamo i na snimanju novog filma koji će biti vezan uz život Zrinskih i Frankopana u Čakovcu,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović dodao je da je bilo zadovoljstvo surađivati s filmskom ekipom te da stoje na raspolaganju i za novu suradnju. U ovom filmu uloge tumače poznata hrvatska glumačka imena poput Duška Valentića, Svena Jakira, Gorana Grgića, Jakova Gavrana, Petre Kurtele i Mladene Gavran.

Bila je ovo bogata večer u čast umjetnosti, jer članovi čakovečkog Ogranka Matice hrvatske posjetiteljima su priredili i predstavljanje novog romana Mire Gavrana ‘Portret duše’, o kojem je sam autor rekao: „Svako poglavlje romana prati lik slikara-portretista Benjamina. On je žarišna točka romana jer se u njemu sve prelama i zrcali. Ne znam jesam li napisao najbolji ili najlošiji od svojih 11 romana, ali ovaj je sigurno najneobičniji“, rekao je autor Miro Gavran.

Književnoj i filmskoj večeri u zgradi Scheier prisustvovali su brojni uzvanici i ljubitelji umjetnosti, uživajući u slavlju umjetnosti i fotogeničnosti Međimurja osvjedočenoj na filmskom platnu.

Izvor i foto: Međimurska županija

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.