FOTO: Motiv svetomarske čipke na zlatnicima Hrvatske narodne banke!

Svetomarska čipka, jedna od najljepših u našoj zemlji, dobila je novo priznanje: u prodaju su upravo pušteni zlatnici Hrvatske narodne banke s motivima hrvatskih čipki, nastali u projektu formiranja prigodne zlatne numizmatičke kovanice pod nazivom „Čipkarstvo u Hrvatskoj“.

Projekt je proveden u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca, a uz našu svetomarsku čipku, u zlato su utisnuti i motivi paške, lepoglavske, te hvarske čipke. Zlatnici se pojavljuju u tri nominalne vrijednosti: 100 €, 25 € i 10 € , a zanimljivo je da se motiv svetomarske čipke nalazi na naličju svakog zlatnika. Na licima zlatnika su stilizirani motivi paške, lepoglavske i hvarske čipke.

Ovim projektom HNB i Hrvatska kovnica novca, putem numizmatičkog kolekcionarstva i tržišta, svijetu prezentiraju hrvatsko kulturno dobro, baštinu i tradiciju, a likovno rješenje potpisuje akademski kipar Stjepan Divković.

Čuvarice baštine iz Svete Marije koje su nastavile put pokojne Nade Mance, prosvjetne djelatnice koja je tehniku izrade čipke otela zaboravu, ponosne su se što na novo priznanje odano svetomarskoj čipki čija se priča čuva i u našem Muzeju nematerijalne baštine – Riznici Međimurja. Kao što svaku hrvatsku čipku krasi neka specifičnost, naše nematerijalno kulturno dobro izdvaja specifičnost izrade: svetomarska čipka na batiće nastaje od jedne, neprekinute niti.

Eurokovanice iz ovog projekta mogu se kupiti i putem mrežne stranice Hrvatske kovnice novca, a zlatnici dolaze u prigodnoj kutiji s omotom na kojem su istaknute značajke kovanice s certifikatom koji je potpisao guverner Hrvatske narodne banke.

IZVOR I FOTO: Međimurska županija

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.