Nestvarno otkriće znanstvenika o tajnom oceanu zakopanom duboko ispod Zemljine kore

Dok istraživači čine značajan napredak u razumijevanju ovog fenomena, buduća bušenja na dnu oceana bit će potrebna kako bi se točno razumjelo kako vodeni rezervoar utječe na pritisak oko rasjeda.

Uzbudljivo otkriće znanstvenika otkriva postojanje ogromnog rezervoara vode skrivenog duboko ispod oceana u blizini obale Novog Zelanda. Ova zagonetna voda može ponuditi ključ za objašnjenje usporenih potresa u regiji, sugerira nova studija, piše Klik.hr.

Ovaj rezervoar vode, koji se proteže kilometrima ispod površine oceana, zatvoren je unutar vulkanskih stijena koje su nastale prije impresivnih 120 do 125 milijuna godina tijekom rane krede. U to vrijeme, golemi pramen lave veličine Sjedinjenih Država probio je Zemljinu koru i stvrdnuo se u masivnu vulkansku visoravan. Ova visoravan je od tada prekrivena debelim slojevima sedimenta, zakopavajući stijene ispod dva kilometra morskog dna Tihog oceana. Istraživači su izjavili da je ovaj materijal “iznimno vlažan” te da je voda činila gotovo polovicu volumena jezgri izbušenih s dna oceana, prenosi Live Science.

Nestvarno otkriće znanstvenika o tajnom oceanu zakopanom duboko ispod Zemljine kore
Foto: Andrew Gase

Usporeni potresi

Andrew Gase, vodeći autor studije i morski geofizičar, izjavio je da “normalna oceanska kora, nakon što postane stara oko sedam ili 10 milijuna godina, trebala bi sadržavati mnogo manje vode.” Ova otkrića pružaju uvid u zanimljivu geološku prošlost i fenomene koji često rezultiraju usporenim potresima.

Ovaj rezervoar vode, koji se prostire 15 km udaljen od rasjeda Hikurangi ili zone subdukcije, gdje pacifička tektonska ploča klizi ispod australske ploče, mogao bi biti odgovoran za usporene potrese koji se događaju u regiji. Ti usporeni potresi, poznati i kao događaji “sporog klizanja,” često ne uzrokuju značajnu štetu na površini Zemlje, a nalaze se samo na nekoliko mjesta diljem svijeta.

Dok istraživači čine značajan napredak u razumijevanju ovog fenomena, buduća bušenja na dnu oceana bit će potrebna kako bi se točno razumjelo kako vodeni rezervoar utječe na pritisak oko rasjeda. “Ne možemo vidjeti dovoljno duboko da bismo točno znali učinak na rasjed, ali možemo vidjeti da je količina vode koja se ovdje spušta zapravo puno veća od normalne”, istaknuo je Andrew Gase.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.