Foto: Tportal

Dva nova kineska automobila stigla u Hrvatsku – jeftiniji od EU vozila

Oba noviteta planiraju se probiti dobrom vrijednošću za uloženi novac. Forthing je raskošan i snažan, srednje velik benzinski SUV po cijeni od 29.990 eura. Seres 5 luksuzan je sportski SUV na struju s obiljem naprednih sustava

Dva nova kineska modela stižu na hrvatsko tržište automobila, najavili su iz tvrtke Auto Hrvatska koja je generalni uvoznik DongFenga, treće najveće grupacije u Kini. Kineski automobili sve snažnije kreću na europsko tržište pa iznimka nije ni Hrvatska. Dizajnom posve pariraju europskim modelima, no istu razinu opremljenosti i motorizacije nude po nižim cijenama. Primjerice, Forthing, jedan od ova dva noviteta, stoji 29.990 eura, piše Večernji list. Novi igrač u gradu za tu cijenu podrazumijeva sportski SUV C segmenta pokretan benzinskim motorom.

Turbobenzinski Forthing T5 Evo ima Mitsubishijev motor od 130 kW/177 KS i 260 Nm. U kombinaciji je i 7-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom tvrtke Magna Steyr, a pogon je prednji. Na 100 km deklarirano troši 6,9 l goriva. Forthing T5 Evo dugačak je 456,5 cm te je 186 cm širok i 169 cm visok. Na izbor se nudi pet boja: crvena, zagasito zelena, crna, bijela i siva.

Exclusive paket opreme jedini je u ponudi, a teško je naći što on ne obuhvaća. Ima automatski klima-uređaj, dodirne kontrole, digitalne instrumente, odnosno dvostruki zaslon od 10,25 inča, kožom presvučen multifunkcionalni sportski upravljač, raskošna sjedala presvučena eko kožom, bežični punjač za mobitel, el. otvaranje prtljažnika (480-1480 l), kameru za vožnju unatrag, brojne sigurnosne sustave, panoramski krov, LED svjetla… Softveri i aplikacije nastali su u suradnji s Huaweijem.

Forthing T5 Evo stiže s 5-godišnjim jamstvom (do 100.000 km). Servis je zasad samo u Zagrebu, no uskoro bi trebao biti otvoren i u svim drugim većim gradovima. Sa sigurnosnog aspekta, u Kini ima 5 zvjezdica, a na isti rezultat računaju i na EuroNCAP-u. Na naručeni Forthing kupci bi trebali čekati tri do pet mjeseci, a iz uvozništva očekuju da će za njim posegnuti mnogi vozači koji su dosad razmišljali o unosu premium rabljenog vozila.

Drugi novitet je Seres 5, premium sportski e-SUV kojem je put već utabala ‘trojka’. Naime, Auto Hrvatska je 2022. godine ostvarila suradnju s vodećim kineskim proizvođačem vozila Chongqing Sokon Motor Company te postala zastupnik električnih osobnih vozila marke Seres i komercijalnih modela DFSK na hrvatskom tržištu. Uz već dostupan Seres 3 SUV model električnog osobnog vozila predstavljenog hrvatskom tržištu prošle godine, stigao je i novitet, 471 cm dug premium sportski SUV Seres 5, vrhunski opremljen i iznimno snažan s dometom do 500 km te ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za četiri sekunde. Ova perjanica u Serezovoj ponudi spada u D segment, a može se pohvaliti niskim koeficijentom otpora zraka od 0,278 cd.
Raspolaže s 430 kW i 940 Nm, uz sva četiri pogonska kotača i sportsku šasiju, a velik doprinos voznoj dinamici daje i idealna 50:50 raspodjela težine po osovinama. U 4WD izvedbi s dva motora do stotke pojuri za 4,3 sekunde. Luksuz dominira u kabini, tu je napa koža i umetci od drveta, dvozonski klima-uređaj, ventilirana i grijana sjedala s masažnom funkcijom, panoramsku kameru, 12,3 inčni zaslon digitalne instrumentne ploče i elegantan 15,6 inčni dodirni zaslon multimedije izveden u stilu tableta, head-up zaslon, bežični punjač za dva mobitela… Veliki panoramski krov dijagonale 85 inča pruža odličnu toplinsku izolaciju.

Za 45 minuta napuni bateriju do 80 posto kapaciteta na brzom punjaču. Seres 5 kompatibilan je s više od 98 posto punjača u EU. U Hrvatskoj stoji od 59.900 eura, a kupci mogu računati na osam godina (160.000 km) jamstva na bateriju te četiri godine (100.000 km) na vozilo.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.