Oslobođen i okrenut brod koji već danima blokira Sueski kanal!

Nasukani kontejnerski brod koji već gotovo tjedan dana blokira Sueski kanal napokon je pomaknut u ponedjeljak ujutro i opet pluta, a navodno je već upalio brodske motore i sada se radi na njegovom osiguranju i inspekciji prije nego se opet pokrene.

Ovo je podiglo nade da će jedna od glavnih pomorskih ruta uskoro biti opet otvorena, javlja Reuters.  Ever Given, 400 metara dugačak brod uspješno je ‘oslobođen’ u 4.30 sati prema lokalnom vremenu.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod “na putu”. Odnosno, više ne stoji na mjestu.  Prema objavljenim snimkama na društvenim mrežama, čini se kako su uspjeli okrenuti brod, čime su otvorili prostor u kanalu,  a u drugom videu može se čuti oduševljenje ljudi i brodske sirene.

Ever Given je prošlog utorka dijagonalno blokirao Sueski kanal čime je u potpunosti zaustavio najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije. Najmanje 369 brodova čeka kako bi mogli proći kanalom, uključujući na desetke kontejnerskih brodova, naftnih i LNG tankera…

Oko 15 posto svjetske pomorske trgovine odvija se Sueskim kanalom koji je ključan prihod za Egipat. Trenutni zastoj košta tu zemlju između 14 i 15 milijuna dolara na dan, a nakon što se Ever Given nasukao, odmah su skočile cijene nafte, a poremećen je i cijeli svjetski trgovački lanac. Nekoliko brodova su se ipak odlučili na drugu rutu, oko Rta Dobre Nade, što produžuje putovanje za dodatna dva tjedna, ali i uzrokuje dodatnu potrošnju goriva, prenosi Net.hr

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.