Foto: AFP

Slovenija suspendira Schengen, možda već danas?

Italija uvodi granične kontrole na granicu sa Slovenijom, a Slovenija bi sada istu mjeru trebala uvesti na granice s Hrvatskom i Mađarskom. Javljaju to slovenski mediji pozivajući na neslužbene izvore iz vlade.

Prema neslužbenim informacijama, slovenska će vlada danas odlučiti da će Slovenija uvesti kontrole na granice s Hrvatskom i Mađarskom te o tome obavijestiti Europsku komisiju. Razlozi su, kako se navodi, prevencija terorizma i organiziranog kriminala te promjena sigurnosnih prilika u Europi i na Bliskom istoku.

Mjere bi, kako pišu slovenski mediji, trebale trajati najmanje dva mjeseca.

Takve mjere Sloveniji uvodi Italija, trebale bi biti uvedene u subotu ili čak prije

Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Trebale bi biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja, no 24ur.com javlja kako bi se, po njihovim informacijama. mjere trebale provoditi najmanje dva mjeseca. Za očekivati je da bi se najmanje toliko provodile i na granici Slovenije i Hrvatske.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi jučer je navečer telefonski izvijestio slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara o privremenoj suspenziji Schengena i uvođenju kontrola na granice.

Prema njihovim izjavama, ministri Slovenije i Italije složili su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju. “Ministar Boštjan Poklukar istaknuo je nužnost privremenosti i proporcionalnosti ove mjere.

Pozvao je talijanskog kolegu Piantedosija da mjere moraju biti proporcionalne i prijateljske prema našim građanima kako se ne bi prekidale kulturne, prijateljske i rodbinske veze ljudi koji žive uz granicu”, dodaju iz MUP-a.

Dvojica ministara dogovorila su se da će se uskoro sastati glavni ravnatelji policije i dogovoriti kako će se točno mjera provoditi, a potom bi se iste ili slične mjere trebale primijeniti i na granici Slovenije i Hrvatske.

Više zemalja postrožava mjere na granicama

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja nedavno uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim schengenskim granicama.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

Beč je odluku obrazložio pritiskom na azil, velikim pritiskom na vanjske granice EU, prijetnjom trgovine oružjem i kriminalnim mrežama zbog rata u Ukrajini te trgovinom ljudima.

Austrija je danas uvela i kontrole na granici s Češkom. Na to se odlučila nakon što je Njemačka uvela kontrole na granicama s Češkom, Poljskom i Švicarskom zbog ilegalnih migracija te produljila kontrole na granici s Austrijom do svibnja sljedeće godine, pravdajući to zaoštrenom sigurnosnom situacijom na Bliskom istoku.

Kontrole unutarnjih schengenskih granica provode i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Ponovne privremene kontrole na unutarnjim granicama schengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, a o tome moraju obavijestiti Europsku komisiju.

Ponovno uvođenje kontrola može, prema schengenskim pravilima, biti samo krajnja mjera u iznimnim slučajevima, pri čemu zemlje moraju poštivati ​​načelo proporcionalnosti. Trajanje takvog privremenog ponovnog uvođenja kontrola na unutarnjim granicama vremenski je ograničeno, ovisno o pravnoj osnovi na koju se poziva država članica koja uvodi kontrole.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.