Što nudi Međimurje u Noći muzeja 2023?

U 2023. godini održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

U Međimurju Noći muzeja pridružuju se:

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami – Križovec

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode za NOĆ MUZEJA ’23 organizirali su izložbu fotografija, putopisno predavanje, razgled postava i druženje na otvorenom. U 18 sati u multimedijalnoj dvorani otvorit će se izložba fotografija povodom 100. obljetnice prve speleološke disertacije u Hrvatskoj “DR. JOSIP POLJAK, PEĆINE HRVATSKOG KRŠA, 1922. – 2022. Autori izložbe su Sanja Japundžić i Nenad Buzjak. U 18:15 Dubravko Šincek, održat će putopisno predavanje Đurđevečki peski, šetnja pješčanim dinama. Stručni interpretatori Centra Med dvemi vodami posjetitelje će provesti kroz galeriju Mura i Drava te brvnaru Moj hrast Adam u četiri termina: 19, 20, 21 i 22 sata.

Ekomuzej Međimurje malo – Čakovec

Doživite interpretaciju kulturne i prirodne baštine Međimurja i saznajte: Koliko je svjetova Rudolfa Steinera moguće posjetiti? Kamo možemo s beciklinom, a kuda s cipelcugom? Koje blago se nalazi u Riznici Međimurja? Koje su najpoznatije legende o pozoju? Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja možete saznati ako istražite najsuvremeniji multimedijalni, interaktivni postav na ovim prostorima „Ekomuzej Međimurje malo“. U sklopu NOĆI MUZEJA u konferencijskoj dvorani u 19 sati učenici iz Tehničke škole Čakovec predstaviti će projekt “Mističnim puteljcima Međimurja“.

Etno kuća Goričan – Goričan

Ove godine Općine Goričan uključuje se u obilježavanje Noći muzeja od 18 do 21 sat izložbama u Etno kući na prostoru najljepšeg općinskog parka u Hrvatskoj- Šuderica Goričan.
U 18 sati moći ćete pogledati Izložbu minijatura alata i oruđa koji su koristili naši stari.
Moći ćete pogledati i izložbu gorčkih rukotvorina, a biti će organizirana radionica izrade predmeta od ljuščija (komušine). Moći ćete naučiti kako i što se može izraditi od ljuščija. Moći ćete razgledati i stalni postav Etno kuće Goričan koji kroz izložbu „Ljudi, kultura i tradicija u podneblju rijeka Mure i Drave“ prikazuje kulturu, tradiciju i znamenitosti Goričana i Međimurja te dočarava svakodnevni život naših predaka.
Posjetitelji će moći uživati u čaju i kuhanom vinu.

Graditeljska škola Čakovec – Čakovec

Učenici odjela likovne umjetnosti i dizajna na Graditeljskoj školi Čakovec po prvi puta sudjeluju na manifestaciji „Noć muzeja“ . Izložbom i likovnim radionicama učenici će pokazati radove na temu „Laterna magica“ ili čarobna svjetiljka. Posjetitelji imaju priliku vidjeti razna rasvjetna tijela u kombinaciji sa različitim materijalima. Sam naziv opisuje uređaj za optičku projekciju, poetski interpretiran, prikladan za izvedbu u kojoj su radovi “oživljeni“ svijetlom i funkcioniraju kao mali svjetlosni akcenti u potpunom mraku. Otvorenje će biti popraćeno muzičkom izvedbom i recitacijom učenika. Bude li dobra vremenska prognoza planira se ispuštanje lanterna u zrak.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga – Prelog

U Muzeju Grada Preloga predstavljaju izložbu „Španceranje po priločkoj prošlosti“ koja prati razvoj Preloga od razdoblja rimske uprave, srednjega vijeka, preko povijesne jezgre nastale u razdoblju baroka, središta društvenog okupljanja i načina života uz rijeku Dravu. „Prošećite“ kraj kule, crkve, Lovca i pošte, povijesne zgrade solane, svilane, muzeja, zatim uz rijeku Dravu, preko mosta, bez straha od Pesjaneka, te se na posljetku zasladite priločkim klecinprotom. Uz šetnju Prelogom, zavirite u stalni postav Muzeja Grada Preloga koji predstavlja djela naivne umjetnosti i moderne hrvatske umjetnosti iz donatorske zbirke, koji obilježava jubilej, deset godina formiranja zbirke i osnivanja Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Muzej Međimurja Čakovec – Čakovec

Za tradicionalnu međunarodnu manifestaciju Noć muzeja, koja će ove godine će biti održana u petak 27. siječnja, međimurski muzealci već se uvelike pripremaju. Osim besplatnog razgledavanja svih muzejskih i izložbenih muzejskih postava u vremenu od 18:00 do 01:00 sati u čakovečkom muzeju će tijekom dana biti organizirani mnogi zanimljivi događaji. Ovogodišnja tema manifestacije je “Muzeji su važni”.

Oldimer zbirka Šardi – Selnica

Jedinstvena na ovim prostorima, zbirka u stalnom postavu prvog hrvatskog muzeja starodobnih vozila rezultat je više desetljeća posvećenosti, znanja i ulaganja, i sa svojih više od sto eksponata predstavlja vrijedan doprinos tehničkoj kulturi u nacionalnim, pa i širim razmjerima. Osim jedinstvene zbirke starih automobila, traktora, motorkotača i ostalih transportnih sredstava, u muzeju su našli mjesto i drugi oblici tradicijske kulturne baštine – replike starih zanatskih radionica s izvornim alatom, vrijedna kolekcija starog oružja i svakodnevnih uporabnih predmeta.

Spomen dom rudarstva “Cimper” Mursko Središće – Mursko Središće

Posljednji petak siječnja rezerviran je za Noć muzeja, a u Murskom Središću je prošle godine svečano otvoren interpretacijski centar Spomen dom rudarstva „Cimper“. Ove će se godine tako i Mursko Središće po prvi put uključiti u obilježavanje Noći muzeja. Svečano otvorenje bit će u 17.00 sati, a Cimper će biti otvoren za posjetitelje sve do 23.00 sata. Svi posjetitelji mogu sudjelovati i u nagradnoj igri te osvojiti atraktivne hoodice, kratke majce i torbe koje su nastale na projektu „Energy tour“. U postavu nas čekaju i razna iznenađenja, neke će legende oživjeti, a o čemu je točno riječ, uvjerite se sami.

Turistička zajednica Sveti Martin na Muri – Centar za posjetitelje – Mlin na Muri – Sveti Martin na Muri

Razgled Centra za posjetitelje Žabnik u sklopu Noći muzeja 2023 uključuje razgled etnografske zbirke koja se nalazi na gornjem katu Mlinarske kuće i prikazana je kroz interaktivni postav. Ona priča priču o starom zanatu mlinarenja, o životu mlinara, ali i o životu uz rijeku Muru. U bogato mursko mlinarsko područje uvest će vas 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.