Palača Zrinskih u Čakovcu nagrađena Zlatnim pinom tvrtke Google za najljepše dvorce Hrvatske

Prvi puta Google je nagradu Zlatni pin dodijelio u Hrvatskoj te proglasio deset najljepših dvoraca u našoj zemlji, među kojima je i palača Zrinskih u Starom gradu u Čakovcu…

Tvrtka Google prvi je puta u Hrvatskoj dodijelila nagradu Zlatni pin u kategoriji “Dvorci i palače”. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa i dobilo ju je sljedećih deset najljepših dvoraca i palača i našoj zemlji: palača Zrinskih u Čakovcu, Trsatski kaštel, dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, dvorac, dvorac Veliki tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel na Krku, te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Uz impresivan izgled građevina, srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa osvojio je i način na koji ti spomenici kulture pričaju svoje priče i legende o događajima iz stoljeća kojima su svjedočili kao nijemi čuvari vremena.

A da naš Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, rođena u najvećem investicijskom ciklusu Međimurske županije u kulturu, zna ispričati priču o turbulentnim međimurskim stoljećima, dokazuje broj posjetitelja koji kontinuirano raste kao i nagrada struke  za najbolji stalni postav Hrvatske. Riznica našu priču o prošlosti, priču o blagu međimurskog čovjeka, plete magičnim nitima legendi i događaja koji posjetitelja u svakom kutku kompleksa ostavljaju bez daha. Zato nije slučajno, što se upravo naš najznačajniji spomenik kulture našao i na popisu nagrađenih za Googleov Zlatni pin.

Riznica Međimurja trenutno je i u konkurenciji je za Europski muzej godine, čije će proglašenje biti u svibnju iduće godine u Portugalu.

„Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer – iako ga dodjeljujemo kao tvrtka – ono je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Njihov angažman i ocjene generirale su rezultate koji su doveli do nagrada“, istaknuli su u medijima iz Googlea – regija Adriatic.

Ideja o dodjeli nagrada za najbolje ocijenjena mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa, a ove godine, kada je po prvi puta dodjeljivana u Hrvatskoj,  oku korisnika platforme nije promaknulo blago Međimurja. I ovo je dokaz da smo se otisnuli u visine i kada je riječ o prezentaciji vrijednosti koje smo baštinili iz prošlosti i da znamo kako se dostojno prezentiraju vrijednosti koje želimo pokazati svijetu. Nagrada Zlatni pin na svjetskoj razini dodatno podiže interes za naš najvrjedniji spomenik kulture.

IZVOR I FOTO: Međimurska županija

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.