FOTO: SBB

Najdulji željeznički tunel na svijetu zbog teške nesreće bit će zatvoren mjesecima

Iskakanje teretnog vlaka iz tračnica zatvorilo je švicarski tunel Gotthard, pri čemu je došlo do ozbiljnijih oštećenja tračnica i do dugotrajne obustave prometa. Gotthard je najdulji željeznički tunel na svijetu, a sa svojih 57 kilometara povezuje švicarske kantone Uri i Ticino i ključan je spoj između europskog sjevera i juga. Tunel, otvoren 2016. godine, građen je 20 godina i koštao je više od 11 milijardi eura.
 

 

Premda su švicarske vlasti najavljivale da bi mogao biti otvoren ovaj tjedan, sada kaže kako “nema naznaka” o tome kada će promet njime ponovno krenuti. Dapače, prema svemu sudeći, bit će barem dijelom zatvoren mjesecima. Šesnaest vagona iskočilo je iz tračnica i još uvijek su zaglavljeni unutra, tjedan dana nakon nesreće koja se dogodila u četvrtak, 10. kolovoza.

Izvršni direktor nacionalnog švicarskog željezničkog operatera SBB-a Vincent Ducrot rekao je u srijedu da je Gotthard jedan od najsigurnijih tunela na svijetu. “Činjenica da se ovakva nesreća može dogoditi jako nas je pogodila. Ozlijeđenih srećom nije bilo, ali je nastala velika materijalna šteta”, rekao je.

Istragu nesreće vode Istražni odbor za sigurnost prometa (STSB) i javno tužiteljstvo kantona Ticino. Prema prvim procjenama SBB-a, potrebno će biti zamijeniti osam kilometara pruge i oko 20.000 betonskih pragova. Željeznički operater je dodao da jedna strana tunela nije zahvaćena oštećenjima te da bi trebala za teretni promet biti otvorena, “u načelu”, od 23. kolovoza. No, putnički vlakovi neće moći koristiti nezahvaćenu stranu iz sigurnosnih razloga do daljnjega.

“Od iskliznuća tunel je zatvoren za putnički i teretni promet, a vlakovi moraju biti preusmjereni. Trenutno nema naznaka koliko dugo će tunel biti zatvoren. Preusmjeravanje vlakova preko panoramske rute znači dulje vrijeme putovanja za putnike”, navodi se u priopćenju SBB-a.

Ruta prolazi kroz Alpe i pruža brzu vezu između sjeverne i južne Europe. Osim prijevoza putnika, Gotthard je ključni prolaz za teret, posebice između Njemačke i Italije. Više od dvije trećine željezničkog teretnog prometa u Alpama prošlo je prošle godine kroz tunel, ističe BBC.

Vrijeme putovanja sada će trajati barem 60 minuta više, a putnici koji putuju u inozemstvo morat će presjedati u Chiassu. Izravno će voziti samo vlakovi koji putuju do i iz Genove i Venecije, priopćio je SBB.

Najdulji željeznički tunel na svijetu zbog teške nesreće bit će zatvoren mjesecima
FOTO: SBB

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.