Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

SAD u ponedjeljak uvele sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravlja Republike Srpske Alenu Šeraniću

Predsjednik Federacije BiH od 2014., Marinko Čavara je i potpredsjednik HDZ-a BiH te je više puta biran u Zastupnički dom Federacije BiH.

Portal Klix.ba prenosi da je Čavara istaknut kao dužnosnik koji blokira funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine.

‘Od 2019. godine odbija predložiti suce s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući provesti proces predlaganja sudaca, Čavara blokira funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudaca Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu s amandmanima visokog predstavnika na Ustav FBiH’, naveli su Amerikanci.

Američke vlasti su Čavaru opisale kao odgovornog ili sudionika u, kako je navedeno, direktnom ili indirektnom sudjelovanju, kršenju ili djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijeti provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o suradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Američke sankcije nedavno su proširene srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i uvedene Alternativnoj televiziji u Banjoj luci.

Restriktivne mjere su uvedene i protiv Asima Sarajlića, izaslanika Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH te Gordane Tadić, bivše glavne državne tužiteljice.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.