U Čakovcu održan zanimljiv događaj o Suncu i solarnoj energiji za kućanstva koji je obogatio prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji

U subotu se na više lokacija u Čakovcu održao zanimljiv događaj o Suncu i solarnoj energiji za kućanstva. Događaj “Zagledaj se u Sunce” u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ-a), Astronomskog društva Vega Čakovec i Grada Čakovca građanima je dao uvid u mogućnosti koje pruža energija iz Sunca, a uključivao je gledanje u Sunce kroz solarni teleskop, demonstraciju mobilnog solarnog sustava zahvaljujući kojem su građani mogli popiti i “solarnu” kavu, te informativna predavanja na temu Sunca i solarne energije za kućanstva.

“Sve više građana razmišlja o korištenju solarne energije u kućanstvu. Ovim događajem htjeli smo im pomoći prikupiti osnovna znanja o tome jer je to preduvjet za isplativo ulaganje u kućnu solarnu elektranu, ali i temelj za snalaženje na brzorastućem tržišu solarne energije.” izjavila je Erica Svetec, voditeljica projekata u ZEZ-u.

Događaj “Zagledaj se u Sunce”  dio je aktivnosti ZEZ-ovog projekta “SOL4ALL – Community-Led Solarization” kojim je upravo u razvoju znanja i vještina za korištenje prilika koje pruža solarna energija, a posebno znanja i vještina žena i mladih, zadrugu podržao Google.org kroz natječaj Social Impact Challenge. ZEZ je 2021. bio jedina organizacija iz Hrvatske koja je na natječaju namijenjenom zemljama Srednje i Istočne Europe ostvarila pravo na podršku Google.org-a.

ZEZ-u je to omogućilo razvoj niza aktivnosti i sadržaja za informiranje o solarnoj energiji za kućanstva za građane, poput digitalnog tečaja Solarna pismenost koji kroz sedam modula objašnjava solarnu tehnologiju, sve korake realizacije solarne elektrane za kućanstvo, ali i pojmove poput građanske energije i energetskog siromaštva. Građani su se u sklopu događaja “Zagledaj se u Sunce” mogli upoznati s ovim tečajem, testirati svoje znanje o solarnoj energiji te ostvariti pravo na ZEZ-ov certifikat o solarnoj pismenosti.

I nakon događaja “Zagledaj se u Sunce”, sadržaji poput tečaja Solarna pismenost koje je ZEZ razvio kroz ovaj projekt besplatni su i trajno dostupni za sve zainteresirane građane na web stranici ZEZ-ovog neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Na sunčanoj strani. “Zelena tranzicija, a posebno brzorastuće tržiše solarne energije, pružaju puno prilika za bolje i isplativije upravljanje energijom u kućanstvu, ali i za zapošljavanje. Želimo ih učiniti jednako dostupnima svima.” istaknula je Erica Svetec.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je neprofitno društveno poduzeće koje posljednjih 10 godina građanima i lokalnim zajednicama pomaže u iskorištavanju potencijala solarne energije u Hrvatskoj kroz poslovne modele građanske energije. ZEZ stoji iza „Križevačkih sunčanih krovova“, prvih projekata grupnog ulaganja u obnovljive izvore u Hrvatskoj te je osnivač servisa za podršku građanima u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva „Na sunčanoj strani“.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.