Blagoslovi ateizma: sloboda, razum i moralna odgovornost

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Biti ateist je jedan od intelektualno i moralno osviještenih izbora koje pojedinac može donijeti. Osoba koja se odriče vjerovanja u bilo koju religijsku dogmu stječe izuzetnu slobodu, otvara put razumu i prihvaća moralnu odgovornost za svoje postupke. U ovom eseju ću istaknuti nekoliko ključnih razloga zbog kojih je dobro biti ateist i zašto se ta odluka ne bi mijenjala ni u slučaju reinkarnacije.

Sloboda razmišljanja: Jedna od najvećih prednosti ateizma je sloboda razmišljanja. Kao ateist, pojedinac se oslobađa okova religijskih doktrina i pritiska tradicije. Ateist može slobodno istraživati, postavljati pitanja i razvijati vlastite stavove temeljene na znanstvenim činjenicama, logici i razumu. Neopterećen predrasudama i dogmama, ateist može promišljeno oblikovati vlastiti svjetonazor i životne vrijednosti.

Razum i znanstvena spoznaja: Ateizam često ide ruku pod ruku s racionalnim i znanstvenim pristupom životu. Ateist ne prihvaća vjerovanja bez dokaza ili temelja u stvarnosti. Umjesto toga, on ili ona traži dokaze, provjerava činjenice i preispituje pretpostavke. Ateizam potiče kritičko razmišljanje, logiku i znanstvenu spoznaju kao temelj za donošenje informiranih odluka. To otvara vrata širokom rasponu spoznaje o svijetu i omogućava razumijevanje stvarnosti na dubljoj razini.

Moralna odgovornost: Često se pogrešno tvrdi da je ateizam povezan s moralnim relativizmom ili manjkom etičkih vrijednosti. Međutim, ateist može imati čvrste moralne vrijednosti i osjećaj odgovornosti prema drugima bez potrebe za religioznim propisima. Moralni kodeksi ateista temelje se na suosjećanju, empatiji i poštovanju prema drugim ljudskim bićima. Ateist razumije da su moralne odluke rezultat kolektivnog iskustva i univerzalnih etičkih načela koja promiču dobrobit svih. Osim toga, ateist shvaća da je ovo jedini život koji imamo i stoga ima veći motiv da ga učini smislenim, sretim i ispunjenim za sebe i druge.

******

Ovaj esej, s upravo ovim naslovom napisao je ChatGPT . Budući da smo preplavljeni člancima zašto je dobro biti vjernik i kako život bez vjere nema smisla osjetio sam se ponukanim objaviti i zašto je dobro biti ateista.  Molim da mi se sada ne nameće stav da ja prisiljavam na nešto svoje! Ja samo smatram da imam pravo i ja iznijeti kako život za mene ne bi imao smisla da nisam ateista! Zbog tog svog ateističkog razmišljanja  vjerojatno i imam toliko  kritički način gledanja na život, ali i da se ponovo rodim, to ne bih mijenjao! Svojom najvećom vrijednošću smatram što sam dosljedan sam sebi, često plivam protiv struje, često sam crna ovca u društvu, često sam ja onaj jedan koji samo ne klima glavom, ali poanta je upravo u tome: to sam ja!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.