Počeo sastanak Filipovića i trgovaca zbog masovnog dizanja cijena

U Ministarstvu gospodarstva jutros je počeo sastanak predstavnika trgovačkih lanaca i ministra Davora Filipovića i to vezano za zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena zbog uvođenja eura.

Iz Filipovićevog ministarstva još su sinoć neslužbeno poručili da su “neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure”.
 

 
Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, novinarima je prije sastanak rekao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog eura, nego da su drugi razlozi uzrok povećanju cijena.

“Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već početkom prosinca pa do kraja siječnja. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, rekao je Evačić. Nastavio je da cijene jesu rasle unazad godinu dana ali zbog pandemije i rata u Ukrajini.

Lopticu je pokušao prebaciti u drugo dvorište pa je izjavio da su trgovci prevodili cijene koje su stizale od dobavljača. “Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije dobavljača i distributera opravdane ili ne, ali lako je provjerljivo jesu li trgovci povećali marže. Jesu li dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanja cijena? Da, apsolutno”, dodao je.

Predstavnik HGK-a izjavio je, pak, da mu je žao ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, što sada baca ljagu na cijeli proces.

“Mislim da ne trebamo zaboraviti inflatorni pritisak od 13 posto, odnosno o preko 19 ili 20 posto kada su u pitanju hrana i piće”.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.