Foto: Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia

Pazite da vam ne uvale turske lire umjesto eura

Već prvog radnog dana s novom valutom počele su se pojvaljivati podvale s novom valutom!

U pekari blizu redakcije Jutarnjeg, koja je inače vrlo frekventna, kupnju su platili novčanicom od pet eura. Vraćen im je kusur od 3,30 eura. Obično ga stavimo u džep bez gledanja, ali budući da su kovanice nove i sjajne, htjeli su ih malo proučiti. Dva Tesle, jedna karta Hrvatske i jedan – Atatürk?!
 

 
Uljez. Kovanica od jedne turske lire. Vratili su se u trgovinu i pokazali je blagajnici.

– Ajoj, susjed, netko mi je podvalio – uzela je liru i vratila im jedan euro, s kunom na poleđini.

Kovanica lire je na prvi pogled doista slična euru. Točnije, kovanici od dva eura, jer ima sličan promjer, debljinu i dizajn. Ključna je razlika u tome što jedna lira vrijedi 0,05 eura. Kratkim guglanjem kasnije smo otkrili da su slične prevare redovite u Španjolskoj, Portugalu, Italiji, zapravo većini zemalja eurozone, a pogotovo onima koje vrve turistima.

Portugalski mediji pišu da su zabilježeni i pokušaji s poljskim zlotima, pa čak i jamajčanskim dolarima, koji su također slično dizajnirani. Ovih dana oprez nije na odmet, pregledajte kovanice koje vam vraćaju da ne biste nenamjerno postali numizmatičari.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.