Vrhunski komorni orkestar SPLITSKI VIRTUOZI turnejom po Hrvatskoj obilježava 10 godina postojanja

Vrhunski komorni orkestar “Splitski virtuozi” ove godine slavi deset godina postojana velikom turnejom po Hrvatskoj. Splitske virtuoze čini jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Na ovoj turneji posjetit će pet gradova. Turneja kreće u ponedjeljak 27.6. iz JK Marina u Kaštel Gomilici. Nastavlja se u utorak 28. lipnja u Bjelovaru. Već idući dan, u srijedu 29. lipnja slijedi gostovanje u Karlovcu.

Nakon toga slijedi gostovanje u Ludbregu  u četvrtak 30. lipnja te u petak 1. srpnja u Čakovcu.

Koncerti će se održati na sljedećim lokacijama:

Jedriličarski klub Marina, Kaštel Gomilica – ponedjeljak 27.6.

Trg Eugena Kvaternika (Park, Paviljon), Bjelovar – utorak 28.6. u 20 h

Glazbeni paviljon kod kazališta, Karlovac – srijeda 29.6. u 19:30 h

Svečana dvorana dvorca Batthyany u Ludbregu (Trg Svetog Trojstva 15), Ludbreg – četvrtak 30.6. u 19:30 h

Atrij palače Staroga grada, Čakovec – 1.7. u 21 h

Program turneje je:

Dmitri Šostakovič: 8. kvartet posvećen žrtvama fašizma i rata,

Max Bruch: “Kol Nidrei” u obradi za violu i gudače,

Boris Papandopulo: Suita “Pintarichiana”,

Franz von Suppé – Wl. Kossjanenko: Uvertira iz opere “Laka konjica”

Na programu ovogodišnje turneje Splitskih virtuoza bit će između ostalog jedan od značajnijih opusa 20. stoljeća – tragični 8. kvartet Dmitrija Šostakoviča posvećen žrtvama fašizma i rata (a po vlastitim riječima skladatelja – njegov rekvijem samom sebi), „Kol Nidrei“ – glazbena molitva iz židovskog života za violu i gudače njemačkog kompozitora Maxa Brucha, Suita „Pintarichiana“ – briljantan komad hrvatskog kompozitora Borisa Papandopula (Šostakovičeva suvremenika) koji je skladan u stilu Haydna i Mozarta 1974. g. u Kaštel Lukšiću te popularna uvertira iz opere „Laka konjica“ austrijskog kompozitora Franza von Suppéa (rođ. 1819. u Splitu) koju sam obradio za Splitske virtuoze“, objasnio je Wladimir Kossjanenko.

Prije deset godina na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka osnovali su komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću.

 
 

Od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko 40 koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja među kojima se izdvaja Međunarodni festival “Celloherbst am Hellweg”. Također zanimljivo je da su jedini hrvatski ansambl koji je održao Koncert posvećen obljetnici pada Berlinskog zida, a prošle godine su nastupili na Svjetski dan glazbe u znak solidarnosti i podrške Hrvatskom glazbenom zavodu. Splitski virtuozi izveli su 69 skladbi od razdoblja baroka do 21. stoljeća među kojima 14 praizvedbi u Hrvatskoj.

Surađivali su s preko stotinjak renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom West Village Choral.

Kontinuirana podrška Splitskim virtuozima od strane Ministarstva kulture i medija RH omogućava ansamblu nastavak rada u prezentaciji visoke razine glazbenog umijeća te pomaže mladim članovima i gostima ansambla da neprekidno usavršavaju svoje profesionalne vještine na koncertnim podijima. Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno sudjelovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica.

Splitski virtuozi će predstavljati glazbenu tradiciju Splita u Dalmatinskom ciklusu sa Zadarskim komornim i Dubrovačkim simfonijskim orkestrima na koncertima u Zadru, Splitu i Dubrovniku u studenom ove godine.

Više informacija o Splitskim virtuozima pronađite ovdje:

http://www.artemis.hr/?page_id=759

https://www.facebook.com/TheVirtuososofSplit

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.