Policija upozorava vozače električnih romobila: moguće kazne i do 300 kn

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme na području Međimurske županije, a naročito u Čakovcu i Nedelišću, povećao broj korisnika električnih romobila, samim time dolazi i do njihovog sve češće nepropisnog korištenja, priopćila je PU međimurska.

– Apeliramo na sve građane, vlasnike i povremene korisnike električnih romobila, posebno na osnovnoškolce, srednjoškolce i studente da se prilikom korištenja takvog prijevoznog sredstva pridržavaju sigurnosnih pravila o kretanju pješaka – poručuju iz policije.

Naime, električni romobil u trenutno važećem Zakonu o sigurnosti na cestama nije definiran kao prijevozno sredstvo, odnosno nije za njih propisana posebna kategorija vozila. Člankom 124. stavkom 2. spomenutog Zakona propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i slično.

Budući da je kretanje romobilom zabranjeno kolnikom, a romobil se ne može smatrati ni biciklom da bi se mogao kretati biciklističkom stazom, iz Zakona proizlazi da se romobilom može kretati samo površinom kojom se kreću pješaci.

Slijedom navedenog, budući da se pješakom smatra i vozač romobila, člankom 124. stavkom 4. Zakona propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti za prekršaj pješak, ako postupi suprotno odredbama ovoga članka, navodi policija, te dodaje da je trenutno električnim romobilima mjesto na nogostupima i pješačkim stazama, odnosno mjestima na kojim se kreću pješaci.

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

– Napominjemo da se pješaci kreću pješačkim obilježenim stazama i kreću se sporo, dok električni romobili mogu razvijati veće brzine i zbog toga njihovi vozači vrlo često nisu u mogućnosti predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu pravovremeno reagirati te tako mogu ugroziti sebe ili druge osobe.Vozačima romobila savjetujemo da radi svoje sigurnosti, ali i sigurnosti drugih pješaka tijekom vožnje nose kacigu, štitnike i reflektirajuću odjeću, da ne koriste mobitel, da ne prevoze djecu ili druge osobe i da imaju upaljena svjetla – ističu iz policije i dodaju: – Napominjemo da je Vlada Republike Hrvatske krajem travnja ove godine utvrdila Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te ga uputila u Hrvatski sabor.

Novim izmjenama i dopunama definirale bi se nove kategorije vozila na način da se dodaju pomoćna pješačka sredstva, a odnose se na naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe koja upravlja tim sredstvom, kao primjerice romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke i role.

Dodaje se i pojam osobnog prijevoznog sredstva, a odnosi se na vozilo koje nije razvrstano niti u jednu dosad poznatu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima.

Radilo bi se o prijevoznom sredstvu bez sjedećeg mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h (monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i slično).

Prema novim izmjenama i dopunama, vozači električnih romobila (osobnih prijevoznih sredstava) morali bi se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkim trakom u smjeru kretanja. U slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, vozači vozila poput električnih romobila mogli bi se kretati po nogostupu te u zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Ako se usvoje ove izmjene i dopune, kaciga će biti obavezna za sve vozače te se električnim romobilima neće smjeti upravljati sa slušalicama u ušima. Ujedno, vozači električnih romobila tijekom vožnje neće smjeti upotrebljavati mobitel.

– Kako je već ranije spomenuto, električni romobili neće smjeti biti jači od 0.6 kW i neće smjeti biti brži od 25 km/h. Naravno, postoje snažniji i brži romobili, ali kao takvi morat će proći homologaciju te biti registrirani. Izmjene podrazumijevaju i da na električnim romobilima neće biti dozvoljeno prevoženje drugih osoba, pogotovo djece, jer je to vrlo opasno – zaključili su iz policije.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.