Subotom liječnik, radnim danom premijer, nedjeljom uz obitelj

Nitko se u bolnici ne obazire osobito na premijera koji u liječničkoj kuti i s kroksama na nogama žuri hodnicima.

Subota je u Butanu i Tshering Tobgay je upravo završio operaciju mokraćnog mjehura u nacionalnoj referentnoj bolnici Jigme Dorji Wangchuck.

Tshering nije običan liječnik. Tijekom tjedna on je i predsjednik vlade himalajske kraljevine poznate po mjerenju bruto nacionalne sreće.

“Tako se riješavam stresa”, kaže Tshering koji je za premijera izabran prošle godine. Bili su to treći demokratski izbori u zemlji sa 750 tisuća stanovnika otkako je ukinuta apsolutna monarhija 2008.

Nitko se u bolnici ne obazire osobito na premijera koji u liječničkoj kuti i s kroksama na nogama žuri hodnicima. Navikli su na to.

“Neki vole igrati golf, neki se bave streličarstvom, a ja volim operirati. Vikende provodim ovdje”, rekao je pedesetogodišnji kirurg.

Budističko kraljevstvo u mnogočemu je slučaj za sebe. Umjesto po ekonomskom rastu, ravnaju se po razini sreće.

Jedan od stupova bruto nacionalne sreće je očuvanje okoliša. Ustavna je odredba da najmanje 60 posto države mora ostati pošumljeno. Mnogo drže do ekoturizma i u jeku sezone posjetiteljima naplaćuju dnevnu taksu od 250 dolara.

U glavnom gradu Thimpuu nema semafora, zabranjena je prodaja duhana, a televizija je dopuštena tek 1999.

Ali “Zemlja zmajeva” ima i brojne probleme, korupciju, siromaštvo u ruralnim krajevima i nezaposlenost mladih.

Tshering, koji se usavršavao u Bangladešu, Japanu, Australiji i Americi, političku je karijeru počeo 2013. no njegova stranka na izborima te godine nije uspjela.

Sada kao premijer subotama operira, a svakoga četvrtka ujutro drži medicinske konzultacije liječnicima i studentima. Nedjelja je vrijeme za obitelj.

Bolja zdravstvena skrb jedno je od njegovih temeljnih predizbornih obećanja.

Pacijenti u Butanu zdravstvenu njegu ne plaćaju izravno, ali Tshering kaže da se još mnogo toga mora učiniti iako je napredak mjesne medicine evidentan.

U zemlji raste očekivani životni vijek, smanjuje se mortalitet dojenčadi i prorijedile su se zarazne bolesti. No u porastu su ‘lifestyle’ bolesti poput dijabetesa i alkoholizma.

“Sada se polako moramo više usredotočiti na sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu skrb”, kaže Tshering.

U međuvremenu, njegov 40-godišnji pacijent dobro se oporavlja. “Sada kada me operirao premijer, kojeg se smatra jednim od najboljih liječnika u zemlji, osjećam olakšanje”, rekao je.

Politika, kaže premijer, podsjeća na medicinu.

“U bolnici pregledavam i liječim pacijente. U vladi pregledavam ‘zdravlje’ njezinih politika i nastojim ih popraviti”. Ali ne dvoji što mu je draže.

“Kada se vozim u vladu radnim danom, poželim skrenuti prema bolnici”.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

_____________________INTERMEZZO_________________

Šivaći kutak - potrepštine za bebe, dječje potrepštine

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.